Mezitím v Absurdistánu 175:

Boje o náměstí

11. 5. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Kromě lovců jsou v tomto seriálu často zmiňovány polské Státní lesy. Tato zvláštní organizace je obvyklou kombinací státní instituce pověřené správou veřejného majetku (tj. lesů) jménem občanů zároveň a soukromou firmou, která vydělává peníze exploatací svého majetku. A pokud tomu nevěříte, stačí se podívat na to, co se děje v údolí Kladska, kde Státní lesy odepřely Polské společnosti pro turistiku (PTTK) právo přesměrovat dvě značené stezky poblíž horské ubytovny Jagodna, pokud si PTTK od nich ten les nepronajme.

 

Společnosti PTTK sice oficiálně nebylo dovoleno označkovat novou stezku, ale ona zveřejnila informace, kudy ta stezka vede,  na svých webových stránkách a na sociálních médiích  - protože Státní lesy nemohou veřejnosti zakázat vstup do lesa. Státní lesy tvrdí, že nechtějí vybírat nájemné, pouze chtějí, aby PTTK  stezky spravovala, odstraňovala odpadky a kontrolovala, zda jsou stromy vedle stezky  bezpečné. 

Nyní je situace ve slepé uličce, protože PTTK nemůže dopustit, aby se z této situace stal precedens: PTTK, přestože je jednou z největších a nejstarších turistických asociací na světě, je stále nevládní organizací založenou na financování převážně členskými poplatky a zaměřuje se na poskytování turistické infrastruktury  pro veřejnost.

PTTK je známa spravováním cest, zejména ve vysokých horách, aby byla zajištěna bezpečnost turistů, ale to je často prováděno dobrovolníky a ti nemají kapacitu sledovat a spravovat každý kousek silnice nebo jejich značených stezek. Státní lesy mají zároveň ze zákona povinnost zpřístupnit lesy veřejnosti, takže je možné tvrdit, že právě oni by měli být vděční PTTK za značení stezek přes lesy po celé zemi ...

Mezitím nejenže to oni společnosti PTTK neulehčují, jak to ukazuje výše uvedený příklad, ale také ničí stávající turistickou infrastrukturu, jako jsou jednosměrné horské cyklistické stezky,  které Státní lesy vážně devastují při kácení stromů a odvozu dřeva.

Avšak lesy na kopcích kolem údolí Kladska nejsou jedinými oblastmi v Polsku, kam budou mít lidi možná nyni omezený přístup. Procházet se ve čtvrti Żoliborz ve Varšavě, kde se nachází dům Jarosława Kaczyńského, může být také obtížné.

Investigace reportérů z televize TVN24 zjistila,  že nejméně čtyřicet  policistů je pověřeno výhradně hlídkováním v okolních ulicích. Jedná se o významnou změnu od loňského roku, kdy investigativní reportéři zjistili, že v blízkosti domu Kaczyńského hlídkuje "jen" osmnáct policistů.

Podle jednoho z policistů, který hovořil s novináři, „poté, co o tom média napsala, byli uniformovaní policisté odstraněni a nahrazeni policisty v civilu.  Brzy jsme tu však byli ještě v ještě větším počtu“. Podle jiného policisty, ​​zatímco důstojníci v civilu sedí ve dvou autech zaparkovaných před zadní a přední částí Kaczyńského domu, uniformované pěší hlídky jsou umístěny ve vzdálenosti 50–100 metrů od něj a nesmí oblast opustit.

Nedaleko je také policejní auto se 4 policisty v pohotovostním režimu (což je výjimečné, obvykle jsou v každém automobilu pouze dva policisté). A to všechno navzdory skutečnosti, že Kaczyński má své vlastní, soukromé tělesné stráže (také placené nepřímo daňovými poplatníky, protože jsou financovány z jeho stranického rozpočtu) a jako místopředseda vlády by měl být chráněn vládními službami.

Taková úroveň ochrany je neslýchaná, konstatoval jeden důstojník státní bezpečnosti ve výslužbě. Řekl,  že ani polští vládní úředníci ve válkou zničeném Iráku nebyli chráněni na takovéto úrovni.

Kromě Kaczyńského domu jsou pod neustálým policejním dohledem i další oblasti, kam Kaczyński rád chodí. Kostel, kam chodí na nedělní mši, nebo pomník oběti smoleńské letecké havárie na náměstí Piłsudského. Tato oblast byla protizákonně převzata ministerstvem obrany pod záminkou bezpečnosti státu (více ZDE), a postavili tam pomník (opět protizákonně, protože město jej nechtělo povolit - proto ono nepřátelské převzetí tohoto místa).

Pomník byl po celá léta chráněn téměř po celou dobu velkým množstvím policistů. Během každoměsíčních akcí na připomínání havárie ve Smolensku  se k nim přidávají vojáci a vojáci kradoucí věnce umístěné k pomníku členy opozice se stávají běžným jevem. Zřejmě se tím také nudili, takže už ani nečekají, až opoziční aktivisté odtamtu odejdou, nyní je odtamtud vyhazují společně s věncem:




Zjevně by podle strany PiS toto hlavní náměstí v centru Varšavy mělo být čistě soukromým územím Jarosława Kaczyńského, aby  tam on a jeho kamarádi (ale jen oni!) mohli umísťovat květiny na oslavu své rodiny a přátel, kteří zemřeli při smolenské havárii (a jen na oslavu jich!).

Mezitím se opozice pokusila toto místo  získat zpět pro ostatní Poláky - nejen umístěním vlastních věnců pod pomník, ale také pokusem využít toto místo k připomenutí obětí pandemie covid-19. Kříže, které tam kreslí, stejně jako tomu bylo nedávno v Praze na Staroměstském náměstí, opakovaně odstraňují úklidové služby města (ZDE) a novým pokusům o jejich kreslení brání policie, která se snaží zatknout lidi, kteří kreslí ty kříže křídou nebo uhlím, za vandalismus (ZDE). Aktivisté tento měsíc ve snaze ochránit svou poctu obětem covidu-19 bděli na tom místě po celou noc,  ale v časných ranních hodinách byli násilně odstraněni, aby uvolnili cestu Kaczyńskému a jeho doprovodu, aby mohl znovu toto místo ovládnout, jako to dělá každý desátý den v měsíci:


Tato situace je naprosto absurdní a surrealistická a připomíná akce Oranžové alternativy  během posledních let komunistického režimu, až na to, že zatímco dění Oranžové alternativy bylo obvykle radostné a vtipné, tohle všechno je velmi smutné. A existuje jistá ironie, že celé toto smolenské šílenství začalo tím, že lidé podporující stranu PiS nelegálně umístili kříž před prezidentský palác a PiS byla pobouřena, když jej město odstranilo do nedalekého kostela (více o tomto příběhu si můžete přečíst v angličtině na Wikipedii). Nyní jsou je to sama strana PiS, která bojuje s kříži kreslenými na veřejném prostranství ...

Ale možná existuje naděje. Protože Oranžová alternativa byla známkou rozpadajícího se komunistického režimu, je možná absurdita bitvy o ovládnutí Piłsudského náměstí Poláky také známkou, že se věci mění.

Evropský tribunál pro lidská práva ve Štrasburku rozhodl, což nepřekvapilo nikoho,  že loutkový ústavní tribunál PiS vedený Julií Przyłebskou není „tribunál ustavený podle zákona“, protože v něm zasedají nezákonně jmenovaní soudci. V reakci na tento odporný útok na polské hodnoty rozhodla Julia Przyłębska, že je Evropský soud pro lidská práva  protiústavní ... Ne, dělám si legraci (ovšem nekontroloval jsem to, nepřekvapilo by mě, kdyby to skutečně udělala).

Toto rozhodnutí je však zcela zásadní věc. Znamená to totiž, že všechna rozhodnutí, na nichž se podílejí nezákonně jmenovaní soudci, lze považovat za neplatná - a to se týká i nedávného zákazu potratů. A je ironií, že k tomuto rozhodnutí došlo v důsledku pokusu soukromé firmy bojovat s loveckou lobby a poukázat na to, že zákony o lovu jsou protiústavní - Ústavní soud se postavil na stranu lovců, ale v porotě byl protizákonně jmenovaný soudce, takže případ skončil ve Štrasburku, a přestože strana PiS stále popírá, že by toto rozhodnutí mělo pro ni nějaké důsledky, ve skutečnosti je to pro jejich „reformu“ soudního systému ničivá rána.  

Vládní lékařský poradce pro koronavirus se také chová protizákonně, pokud jde o drobné právní úkony. Nedávno se podílel na reklamě na roušky, přestože zákon praví, že lékaři nesmějí vystupovat v žádné reklamě, ale podle něj to bylo v pořádku, protože inzeroval „polský výrobek polské společnosti“. Celá reklamní kampaň však bude asi marná, protože došlo k významné změně vládních předpisů: od nynějška lidé nemusí venku nosit roušky, ale byl zaveden nový předpis, které všechny lidi nutí nosit rukavice na jednorázové použití.  Nějakému kamarádovi z vlády se zřejmě podařilo levně koupit několik kontejnerů těchto rukavic...

Protože vláda se umí o své lidi postarat. Jako když poslala letadlo do Indie, na evakuaci  polského diplomata a jeho rodiny. Vládní média to vylíčila jako velkou záchrannou operaci a velký úspěch vlády a uvedla, že jeho stav je kritický. Ale když se ukázalo, že byl ve skutečnosti diplomat v docela dobrém stavu a byl propuštěn z nemocnice jen o pár dní později, média se začala ptát, proč více než 30 polských diplomatů, kteří se nakazili covidem, přivezeno nebylo, zatímco jedině tomuto jednému se dostalo výjimečnému zacházení. A odpověď nepřekvapila nikoho: tento diplomat a jeho rodina je prostě synovec jednoho významného politika ze strany PiS. Těm reportérům, kteří se o to příliš zajímali, se nyní vyhrožuje trestním stíháním za "zveřejnění osobních informací".  Vláda také nyní tvrdí, že prý vůbec nešlo o mimořádnou operaci, diplomata a jeho rodinu prostě svezli při pravidelném nákladním letu PLL LOT do Indie. Dokázali to tím, že při dalším letu repatriovali dalších pár diplomatů - jednoho z nich z České republiky.

Mezitím probíhají maturitní zkoušky. Letošní studenti to měli těžké, protože nejprve čelili přeplněnosti škol způsobené špatně provedenými reformami školského systému, které vedly ke zdvojnásobení počtu studentů v ročníku pod nimi, a poté strávili minulý rok studiem z domova kvůli covidu-19.

Jak se to stává poměrně často, maturitní otázky byly předem prozrazeny, což je patrné z google trends, protože studenti, zejména v severozápadním Polsku, si od časného rána témata zkoušek googlovali.  Poté, co se rozšířila fáma, že uživatelé populární sociální sítě wykop.pl (je to polský ekvivalent reddit.com) mají prozrazené otázky, maturanti tento portál  zaplavili a prosili jeho pravidelné uživatele o tyto otázky. Ti využili situace mnoha způsoby  - od nevinných žertů až po otevřené vydírání.

Mnoho studentů, kteří doufali, že budou moci podvádět, se tam přihlásili zalogováním ze svého účtu na Facebooku, čímž odhalili svou totožnost. Podle mého názoru by to mělo ministerstvo školství prověřit a podle toho jednat. Oficiální název maturitní zkoušky v polštině je „test dospělosti“. Pokud jste souhlasili, že pošlete neznámému člověku peníze, či svá odhalená prsa přes internet, pod vlastním jménem, ​​pak jste určitě selhali, bez ohledu na to, co jste napsali ve své eseji o Wyspiańského dramatech ...

1
Vytisknout
7793

Diskuse

Obsah vydání | 13. 5. 2021