Mezitím v Absurdistánu 216:

Pozor, aby v Polsku Rusy znásilněným Ukrajinkám nebyl proveden potrat!

30. 5. 2022 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut
 
Konečně víme, co je zodpovědné za krizi rodin a vysokou míru rozvodovosti v Polsku: jsou to špatné vzorce chování. Jak mají mladí lidé vytvářet stabilní rodiny a vyhýbat se rozvodům, pokud jsou obklopeni takovými chybnými příklady. A ne, nemluvím o členu PiS, šéfovi (dříve) veřejnoprávní TV Jacku Kurskim, který oficiálně zrušil prostřednictvím církve své první manželství (z něhož má děti, které už vyrostly v dospělé, přestože se vyhýbal placení alimentů), aby mohl uzavřít druhý církevní sňatek se svou novou manželkou. Nemluvím o Martě Kaczyńské, dceři zesnulého prezidenta Lecha Kaczyńského, která má tři děti s různými partnery, její děti bývají počati mimo její současné manželství (zatím měla tři manžely). Nemluvím také o velkém počtu rozvedených politiků na pravici (kupodivu je to mnohem méně obvyklé v centru nebo nalevo). Ne, důvodem krize polských rodin je věčně běžící telenovela Odvážný a krásný. Paweł Ozdoba, šéf „Centra pro život a rodinu“ – protipotratové organizace „propagující rodinu jako nerozlučné manželství muže a ženy“, spočítal, že za 34 let vysílání této telenovely v ní z 99 manželství skončilo 42 rozvodem a dalších 17 bylo zrušeno. „Je to kulturní šablona, ​​která otrávila mysl mladé generace,“ říká Ozdoba. Jo, přesně, protože mladá generace je známá sledováním telenovel v  televizi během dne!

 

Ale kdo ví, možná by měli. Pravice očividně očekává, že každý bude sledovat události, které se jich vůbec netýkají. Pravicová média byla například pobouřena skutečností, že v den 105. výročí zjevení ve Fátimě se má konat akce s drag queen show... Vidím důvod k další žalobě za urážku náboženského cítění – i když by se dalo namítnout, že od dnes téměř každý den je v Polsku svátek svaté Matky něčeho nebo jiného, ​​takže není čas na pořádání nekřesťanských akcí, ale to je asi právě proto.

Je zajímavé, že nový trend související s průmyslem prvního přijímání nikoho neuráží, což osobně považuji za zvláštní. Hle, letošní hit všech oslav prvního přijímání: piñata ve tvaru eucharistické oplatky plněná cukrovinkami, kterou děti rozbíjejí baseballovou pálkou. Kdybych byl křesťan, cítil bych se divně, kdybych viděl děti mlátit do největšího symbolu mé víry s písmeny označujícími Iesus Hominum Salvator, ale co já vím, nebyl jsem požehnán milostí víry, jen se mě právě dotkla Jeho Noodly Appendage of the Flying Spaghetti Monster…



Mimochodem pedofilní skandály v církvi také neurážejí ničí náboženské cítění. Církev se zdá být více rozzlobená skutečností, že  stále prohrává soudní případy za utajování svých pedofilních kněží – jednomu z mužů zobrazených v dokumentu o církevní pedofilii z roku 2019 bylo právě uděleno odškodné 300 000 zł (1,8 milionu Kč), přestože kurie argumentovala že nemůže nést odpovědnost za jednání svých zaměstnanců...

Mezitím Ordo Iuris, ultrafanatická katolická organizace obviněná z toho, že ji sponzoruje  Kreml, stále obtěžuje ženy. V současné době se snaží získávat informace z nemocnic, aby prověřili, zda tam neudělali potrat znásilněným uprchlickým ženám z Ukrajiny... Protipotratové hnutí se už opravdu zbláznilo, opokud jde o Ukrajinu, teď  jezdí po Polsku s billboardy s potracenými  plody a heslem,  že „potrat zabíjí několikrát více Ukrajinců a Rusů než válka na Ukrajině“.


Když už mluvíme o šíření dezinformací, pravicová strana Konfederacja se hodně angažovala v  obviňování Ukrajinců z vraždy, ke které došlo ve Varšavě po nějaké hádce na jedné z hlavních ulic v centru města, protože na videu, které incident zaznamenalo, byly ukrajinské hlasy slyšeli. Pak  se ukázalo, že to Ukrajinci natáčeli a pokusili se oběti poskytnout nouzovou pomoc a pachatelé jsou ve skutečnosti Poláci – a jeden z nich má obří tetování s Ježíšem a Svatou Marií:

Samozřejmě nepřišlo z Konfederace žádné vysvětlení ani omluva.

Mateusz Morawiecki také nechce poskytnout nějaké vysvětlení poté, co Gazeta Wyborcza zveřejnila další výsledky svého vyšetřování Morawieckého majetku (nebo vlastně majetku jeho manželky, protože před vstupem do politiky převedl veškerý svůj majetek na manželku, takže nemá sdílet informace o tom ve svém majetkovém přiznání). Podle novináře Morawiecki využíval svého postavení a kontaktů na svém bývalém pracovišti, Bank Zachodni WBK, k získání nemovitostí za zlomek jejich hodnoty... Morawiecki a jeho manželka to odmítli komentovat, zjevně vidí, že nahlížet do cizích peněz je neslušné.

Je naprosto v pořádku, když se dívá do cizí peněženky, jak jsme se dozvěděli, když vyjádřil svůj názor na Norsko. Během setkání s mladými lidmi řekl: „dodatečné zisky z norského exportu plynu a ropy překročí 100 000 000 000 eur. To je nepřímý zisk z Putinovy ​​války, je to nespravedlivé, měli by se o to okamžitě podělit". I když nebyl jediný, kdo poukázal na mimořádné zisky Norska, měl by hledat příležitosti, jak se dcělit s penězi blíže k domovu. Rekordní zisky letos zaznamenal totiž  i polský ropný gigant Orlen, ovládaný jeho stranickým kolegou Danielem Obajtekem. Ale co je důležitější, Polsko právě dokončuje novou dohodu s Norskem – protože Rusko přerušilo dodávky plynu do Polska, máme čas do příští zimy zajistit dodávky plynu z Norska a za takových okolností lze takové chování polského premiéra považovat za sabotování polských zájmů.

Ale možná se jen snažil najít někoho jiného, ​​koho by mohl obvinit, jako obvykle. Vidíte, PiS je dobrá v hledání jiných viníků za problémy způsobené jejich vládou. Podívejte se na tohoto politika PiS, který viní z prudké inflace rozdělení Polska v 19. století:


Ale v Polsku to není úplně špatné. Existuje několik zajímavých kariérních příležitostí. Grafické studio z Poznaně hledá například stážisty. Stáž bude trvat 1 až 3 měsíce, stážista bude muset pracovat dva dny v týdnu a za potěšení zaplatí 350 zł (2100 Kč) měsíčně. Ano, čtete správně: jde o placenou stáž: stážista musí firmě za svou práci platit. Jako obvykle, místo toho, aby se firma omluvila za svou idiotskou nabídku, začala ji energicky hájit se a bědovala, že byla nepochopeni, a slíbila, že „vychová branži ohledně toho, jak důležité je být ve svých tiskových prohlášeních přesný“.

Mezitím si mladí lidé kladou otázku, jak přežít, když je trh práce tak tvrdý a trh bydlení obtížný – a krizi ještě přiživuje příliv uprchlíků z Ukrajiny. Naštěstí přichází na pomoc Gazeta Wyborcza s rozhovorem, který udělali s hudebním novinářem Piotrem Metzem o tom, jak „omezil“ svůj život a přestěhoval se do lodi na řece. Tento rozhovor je naprostá katastrofa, protože Metz je naprosto mimo:  hovoří o tom, že se „stal minimalistou a soustředil se jen na věci, které opravdu potřebuje“. Pak ovšem dodává, že si svůj byt nechal a chodí tam, kdykoli potřebuje něco, co se mu nevešlo do nového domu na vodě. Řešení bytové krize, jak si Wyborcza zřejmě myslela, to tedy asi zrovna není…

Kromě toho se věci v Polsku vyvíjejí obvyklým způsobem. Zbigniew Ziobro zůstal ve funkci poté, co pokus o jeho odvolání v parlamentu neuspěl. Jeho činy ve funkci ministra spravedlnosti a generálního prokurátora, kterými ničí právní stát v Polsku, jsou přímo odpovědné nejen za finanční sankce uvalené na Polsko Evropským soudním tribunálem (dosud přes 200 000 000 eur), ale také za zmrazení finančních prostředků z programu EU pro hospodářské oživeni  (56 miliard eur), protože jeho devastace justičního systému Polsko vážně poškodila. Kdyby alespoň zlepšili práci soudů, ale ne: po jeho „reformách“ soudy fungují ještě pomalejplýtvají ještě více peněz.

Jak je tedy možné, že tohoto radikálního protievropského politika, lídra strany, kterou pravidelně volí kolem 0,5% voličů, strana PiS tak vehementě hájí, přestože je s ním neustále v konfliktu (ano, i v PiS už mají mnozí Ziobra plné zuby)? No, pokud by ho vyhodila z vlády, tak se rozpadne vládní koalice (PiS sama o sobě nemá dost hlasů) a vedlo by to k novým volbám, na které PiS ještě není připravená, takže by přišla o moc. A tím „nepřipravená“ nemyslím jen to, že provděpodobně prohraje. Chci říct, že Ziobrovy  Ziobro musejí být dokončeny, aby se mohli volně vměšovat do voleb, aby si zajistili vítězství…

Artur Zawisza, bývalý politik PiS odsouzený za řízení automobilu poté, co přišel o řidičský průkaz za řízení pod vlivem alkoholu (viz zde), stále řídí automobil a směje se nám, protože využívá nějaké právní mezery, aby napadl svůj poslední zákaz. Smát se může i další politik PiS, bývalý senátor Waldemar Bonkowski, který byl shledán vinným z týrání zvířat poté, co táhl svého psa za autem po asfaltu (více viz zde),  dostal pouze podmíněný trest. Tvrdí, že je nevinen, a že jen "zpětně venčil psa". Policie ve Vratislavi, známá vraždou Igora Stachowiaka, kterého měla ve vazbě (více viz zde), skončila za velmi podezřelých okolností s dalším mrtvým podezřelým. Po více než deseti letech urážení lidí konspiračními teoriemi o havárii letadla ve Smoleńsku vzrostlo procento lidí, kteří věří, že šlo o atentát, na 36 %. Policie znovu vstoupila do některých striptýzových klubů, které jsou po dlouhá desetiletí známé tím, že svým zákazníkům dávají do nápojů drogy a pak jim vykradou jejich bankovní účty, ale ty  kluby stále fungují. A pouze v ZHP, v polském skautském svazu, pozorujeme určité změny: noví skauti nyní dostávají na výběr z dvou alternativních slibů: mohou si vybrat slib, v němž se dovolávají Boha, anebo nový slib, který je bez náboženství. Můj přítel, bývalý skautský mistr, napsal na svůj Facebook, že to znamená, že ZHP vstupuje do 21. století. Ale je to tak?

Já jsem se stal skautem v devadesátých letech. Tehdy jsme měli na výběr mezi náboženskou a nenáboženskou verzí. Teprve o několik let později byla tato volba odejmuta, když vliv církve na polský skauting posílil a pro lidi jiných náboženství nebylo v polském skautingu místo. Takže i když to lze považovat za pokrok, ve skutečnosti je to návrat k situaci, kterou jsme měli před více než čtvrt stoletím…

1
Vytisknout
8365

Diskuse

Obsah vydání | 31. 5. 2022