Členové NATO "se neformálně dohodli nedodávat Ukrajině určité zbraně"

27. 5. 2022

čas čtení 2 minuty
Podle zdrojů NATO citovaných německou agenturou DPA se členové NATO neformálně dohodli, že nebudou Ukrajině dodávat určité zbraně, upozorňuje Aparna Shandilyaová.

Podle zdrojů NATO citovaných německou agenturou DPA se členové NATO neformálně dohodli, že nebudou Ukrajině dodávat určité zbraně. Zejména ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba nedávno prohlásil, že jeho země má zájem o získání německých bojových vozidel pěchoty Marder a v ideálním případě i tanků Leopard. Na tiskové konferenci na okraji Světového ekonomického fóra v Davosu řekl: "Ale nejsme ani blízko, nejsme tam."

NATO souhlasilo s tím, že nevybaví Ukrajinu žádnými západními bojovými vozidly pěchoty nebo tanky, řekla 23. května německé státní tajemnice obrany Siemtje Moellerová veřejnému kanálu ZDF. "Obranný výbor byl o tom plně informován v polovině května," řekl Wolfgang Hellmich, mluvčí parlamentního klubu německé vládnoucí sociálně demokratické strany, DPA 25. května. Uvedl však, že zatím všichni zúčastnění dodržují neformální ujednání. Dodal: "Každý, kdo tvrdí opak, buď správně neposlouchal, nebo vědomě říká nepravdy."

Ruský konflikt na Ukrajině nyní vstoupil do 93. dne se znepokojivým počtem obětí na Ukrajině. "Zvláštní operace" byla podle Moskvy zahájena s cílem zastavit "genocidu" na východě Ukrajiny. Mezitím 25. května ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret zmírňující předpisy umožňující občanům ukrajinského Záporoží a Chersonské oblasti žádat o ruské občanství.

Lidé z těchto dvou regionů mohou nyní žádat o občanství, aniž by museli splňovat základní požadavky, jako je život v Rusku alespoň pět let, zdroj příjmu a složení zkoušky z ruštiny. Podobná proklamace byla již dříve podepsána pro obyvatele Doněcké a Luhanské lidové republiky.

Ukrajinské ozbrojené síly navíc ve svém posledním operačním brífinku o probíhající válce informovaly, že ruské síly pokračují v neomezeném ostřelování v Sumské a Černihivské oblasti. "Nepřítel se také snaží zlepšit taktickou situaci v oblasti Izjumu a obnovit ofenzívu směřující na město Slavjansk," zdůraznila zpráva.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5391

Diskuse

Obsah vydání | 31. 5. 2022