Válka na Donbasu se vyvíjí pro Ukrajinu špatně

27. 5. 2022

čas čtení 11 minut
 - Ukrajinské ozbrojené síly a regionální představitelé sdělují, že Rusko zahajuje útoky na všech frontách na východě Ukrajiny, což se jeví jako nová ofenziva.

V dubnu ukrajinské úřady uvedly, že Moskva zahájila druhou fázi války, ale satelitní snímky a zpravodajské informace naznačují, že Rusko místo toho využívá čas k doplnění zásob a změně rozmístění svých sil. Zdá se, že boje nyní zesílily.

Ve čtvrtek ruské dělostřelectvo poprvé po týdnu zasáhlo centrum Charkova a podle charkovského oblastního gubernátora zabilo devět lidí. V Donbasu se ruské síly zřejmě přesunuly na okraje města Severodoněck. Starosta města Oleksandr Stryuk uvedl, že ruské síly byly včera v městském hotelu Myr, ale že ukrajinské síly město stále drží.

Stryuk řekl, že ve městě zatím zemřelo 1 500 lidí a že se včera podařilo lidi evakuovat, ale tisíce jich zůstávají. To přichází po přívalu útoků na zbývající ukrajinská města kontrolovaná Donbasem v minulém týdnu a po masových evakuacích.

Na jihovýchodní ukrajinské frontě, v Záporožské oblasti, podle regionálně-vojenské správy Rusko posílilo své pozice tankovými prapory a přesunulo z Krymu kolony těžké techniky, včetně raketových systémů Grad. Rusko údajně podniklo několik útoků, ale podle nich ukrajinské síly drží linii.


- Agentura Ukrinform informuje, že v noci došlo k útokům také v Dněpropetrovské oblasti Ukrajiny. Cituje Valentyna Rezničenka, který je součástí regionální státní správy: "Neklidná noc a neklidné ráno. Máme několik úderů. Vážná destrukce."

Dodal, že záchranáři pracují v sutinách a hledají případné přeživší.

Ukrinform cituje také starostu Novomoskovska Serhije Rieznika, který uvedl, že v Dněpru byly slyšet výbuchy. Dněpropetrovská oblast sousedí s Doněckem a nachází se západně od oblasti Donbasu, na kterou je zaměřena velká část ruských vojenských aktivit.


- Zelenskij obvinil Moskvu z provádění genocidy v Donbasu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij obvinil Moskvu z provádění "genocidy" ve východní oblasti Donbasu, kde město Sevirodoněck trpí náporem ruského ostřelování.

Zelenskij během svého posledního celostátního projevu uvedl, že brutální útok Ruska na Donbas by mohl zanechat celý region neobydlený.

"Chtějí spálit Popasnou, Bachmut, Lyman, Lysyčansk a Sevirodoněck na popel. Stejně jako Volnovachu, stejně jako Mariupol.  

To vše, včetně deportace našich lidí a masového zabíjení civilistů, je zjevná politika genocidy, kterou Rusko provádí."

- Dva zajatí ruští vojáci se přiznali k ostřelování města na východě Ukrajiny.
Je to už druhý proces s válečnými zločinci od vpádu ruských vojsk do země. Alexandr Bobikin a Alexandr Ivanov se přiznali, že byli součástí dělostřelecké jednotky, která z ruské Belgorodské oblasti ostřelovala cíle v Charkovské oblasti.

- USA vyjadřují "obavy z eskalace", vzhledem k tomu, že  Západ posiluje dodávky zbraní dlouhého dosahu na Ukrajinu

Západní země v čele se Spojenými státy poskytly Ukrajině zbraně dlouhého doletu, včetně houfnic M777 z Washingtonu a protilodních raket Harpoon z Dánska.

Washington dokonce zvažuje, že Kyjevu poskytne raketový systém, který může mít dolet stovky kilometrů, a vedl s Kyjevem rozhovory o nebezpečí eskalace v případě úderu hluboko do Ruska, uvedli američtí a diplomatičtí představitelé pro agenturu Reuters.

"Máme obavy z eskalace, a přesto jim nechceme klást geografické limity nebo jim příliš svazovat ruce tím, co jim dáváme," řekl agentuře Reuters jeden z amerických představitelů, který hovořil pod podmínkou anonymity.

- Ruské síly obklíčily Severodoněck a Lysčansk, sděluje britské ministerstvo obrany.

Ruské pozemní síly pokračují ve snaze obklíčit Severodoněck a Lysčansk, přičemž nedávno obsadily několik vesnic severozápadně od Popasna, uvedlo ve své nejnovější zprávě britské ministerstvo obrany.

Rusko tlačí na Severodoněckou kapsu, ačkoli Ukrajina si udržuje kontrolu nad několika bráněnými sektory, čímž Rusku upírá plnou kontrolu nad Donbasem.

Ruské Jižní uskupení sil (SGF) má pravděpodobně i nadále za úkol obsazovat území jižní Ukrajiny. V posledních dnech Rusko pravděpodobně přesunulo 50 let staré tanky T-62 z hlubokého skladu do oblasti odpovědnosti SGF.

Tanky T-62 budou téměř jistě obzvláště zranitelné protitankovými zbraněmi a jejich přítomnost na bojišti poukazuje na nedostatek moderní, bojeschopné techniky v Rusku."




- Rusko se blíží k platební neschopnosti

Rusko se sice v pátek vyhne nesplacení svého dluhu, ale utahující se smyčka západních sankcí kvůli invazi na Ukrajinu zemi neúprosně táhne k platební neschopnosti.

Platba ve výši 71 milionů dolarů, která má být uhrazena v pátek, mohla být provedena již předtím, než americké úřady tento týden zrušily výjimku, která Rusku umožňovala platit své dluhy v dolarech pomocí měny, kterou drželo mimo americké finanční instituce.

Vzhledem k tomu, že se však blíží splatnost dalších plateb, svět pravděpodobně brzy zaznamená první případ země, která nedobrovolně neplní své závazky spíše kvůli mezinárodním sankcím, než že by neměla peníze na splácení.

Bílý dům uvedl, že očekává minimální dopad na americkou a světovou ekonomiku.



- Ostřelování v Charkově zesílilo, ukrajinský generál varuje před ruskou převahou v Luhansku

- Ukrajina odrazila v Donbasu 12 ruských útoků. Ruské jednotky střílely na téměř padesát osad v Doněcké a Luhanské oblasti. Usmrceno bylo 26. května devět civilistů a 14 jich bylo zraněno:

- Počet obětí ruského ostřelování v Charkově stoupl na devět mrtvých, včetně pětiměsíčního dítěte

Podle místních úřadů bylo při ruském ostřelování města Charkov na severovýchodě Ukrajiny zabito nejméně devět civilistů a 17 jich bylo zraněno.

Již dříve bylo oznámeno, že v důsledku dnešního ostřelování druhého největšího ukrajinského města zemřelo pět lidí a deset jich bylo zraněno, včetně jednoho dítěte.

Gubernátor Charkovské oblasti Oleh Synehubov informoval o těžkých bojích na severu a severovýchodě města. Řekl: "Nepřítel opět zákeřně útočí na civilní obyvatelstvo a terorizuje je."


- Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba ve čtvrtek  řekl, že vojenská situace na východě Ukrajiny je mnohem horší, než se říká.


Kuleba dodal, že Ukrajina stále potřebuje těžké zbraně, aby mohla účinně bojovat proti Rusku.

Řekl, že země potřebuje "zbraně, zbraně a zase zbraně".

Rusko má stále zbraňovou převahu a Ukrajina potřebuje "více těžkých zbraní. Bez nich je nebudeme schopni zatlačit zpět," uvedl v rozhovoru na Twitteru.

Na otázku o mírových jednáních odpověděl:

V okamžiku, kdy Rusko požádá o příměří, bude to znamenat jediné - že Rusko je krok od prohrané války. Rusko nebude žádat o příměří, dokud je v ofenzivě. Ale až požádají o příměří, dvakrát a třikrát si to rozmyslíme, než to rozhodneme.

- Členské státy Světové zdravotnické organizace (WHO) ve čtvrtek  důrazně odsoudily Rusko za jeho invazi na Ukrajinu a útoky na zdravotnická zařízení

Na výročním zdravotnickém kongresu WHO byla rezoluce odsuzující Rusko schválena 88 hlasy, 12 hlasů bylo proti. Ruská protirezoluce ke zdravotnické krizi na Ukrajině schválena nebyla.

Ve schválené rezoluci se uvádí, že "co nejdůrazněji odsuzuje" ruskou "vojenskou agresi proti Ukrajině, včetně útoků na zdravotnická zařízení".

Rezoluce rovněž požaduje, aby Rusko "okamžitě zastavilo jakékoli útoky na nemocnice" a další zdravotnická zařízení.

Ukrajinská velvyslankyně Jevhenija Filipenko uvedla, že rezoluce a hlasování "vysílají jasný signál Ruské federaci: zastavte svou válku proti Ukrajině. Zastavte útoky na nemocnice."

"Světové zdravotnické shromáždění potvrdilo, že odpovědnost za zdravotní krizi na Ukrajině nese výhradně Ruská federace," dodala Filipenková.


- Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov varoval, že dodávky zbraní západními zeměmi na Ukrajinu, které by byly schopny zasáhnout ruské území, by byly "vážným krokem k nepřijatelné eskalaci", uvedla ruská státní tisková agentura Tass.


- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij poděkoval Finsku za podporu při nečekané návštěvě finské premiérky Sanny Marinové.


Finská vojenská pomoc je "velmi cenná", napsal Zelenskij na Facebooku po jednání s Marinovou a dodal:

"Zbraně, politika sankcí a jednota našich partnerů v otázce vstupu Ukrajiny do EU - to je to, co může poskytnout sílu při obraně naší země."

Marinová navštívila ukrajinské hlavní město a také města Irpin a Buča, kde ruské jednotky páchaly zvěrstva.

Jednání Ruska na Ukrajině označila za "pokus o porušení zásad budování společného evropského domu" a dodala:

"To, co se stalo, co Rusko udělalo, je zlomovým bodem pro celou evropskou rodinu a celý svět. Vidíme, že staré uspořádání bylo zničeno a k dřívějším vztahům není návratu."


- Ukrajinští představitelé připustili, že Rusko má v bojích na východě země "navrch".
Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj uvedl, že v ukrajinských rukou nyní zůstává pouhých 5 % území - oproti přibližně 10 % před o něco více než týdnem - a že ukrajinské síly v některých oblastech ustupují.

- V Ruskem podporovaných samozvaných Luhanské a Doněcké lidové republice je drženo asi 8 000 ukrajinských válečných zajatců.

- Rusko rozmístilo na místa humanitární pomoci v dobytém městě Mariupol mobilní propagandistické vozy s velkoplošnými televizemi. Orwellovský obrat přichází v době, kdy Kreml pokračuje v úsilí o integraci nově obsazených území na jihu Ukrajiny.

- Antony Blinken, americký ministr zahraničí, prohlásil, že spolupráce Číny s Vladimirem Putinem po jeho invazi na Ukrajinu "vyvolává poplach". Blinken kritizoval čínského prezidenta Si Ťin-pchinga za to, že obhajuje Putinovu "válku s cílem zlikvidovat suverenitu Ukrajiny", a uvedl, že jde o "problematický moment pro celý svět".

- Alexandr Lukašenko, běloruský prezident, nařídil vytvoření nového vojenského velitelství pro jih země sousedící s Ukrajinou. Běloruské ozbrojené síly již dříve uvedly, že rozmístí jednotky speciálních operací ve třech oblastech u jižní hranice s Ukrajinou. Lukašenko rovněž hovořil o úloze raket ruské výroby při posilování obrany země.

- Vladimir Putin ve čtvrtek odpoledne telefonicky hovořil s italským premiérem Mariem Draghim.


Řím v prohlášení po telefonátu uvedl, že dvojice diskutovala o situaci na Ukrajině, o potravinové krizi a jejím dopadu na chudé země. Žádné další podrobnosti o hovoru nebyly uvedeny.

Kreml  uvedl, že Putin Draghimu sdělil, že Rusko je připraveno významně přispět k řešení mezinárodní potravinové krize, ale pouze v případě, že Západ zruší sankce.

Ruský vůdce rovněž uvedl, že Moskva je připravena pokračovat v nepřerušených dodávkách plynu do Itálie, uvedl Kreml.

0
Vytisknout
6224

Diskuse

Obsah vydání | 31. 5. 2022