Kde jsou hranice svobody slova, když jde o vraždění lidí?

19. 8. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut
Jiří Jírovec si stěžuje, že mu Seznam.cz odstranil příspěvek na Fóru na Novinkách.cz.

Byly to skutečně dezinformace? A je důvodné potlačovat iracionálně zaujaté výroky, když dochází na Ukrajině k brutálnímu vraždění lidí? Je to zajímavý problém, kde je hranice mezi fake news a názorem. Cato Institute, instituci, kterou by Jiří Jírovec považující se za "levičáka" za normálních okolností nikdy necitoval, v příspěvku, který Seznam.cz panu Jírovcovi vymazal, obviňuje USA, že si osobují rozhodovat o jakémkoliv státě po celém světě a diví se, že se to Putinovi nelíbí. Vysvětlím níže, proč je to zaujaté a nepřesné, je to však dezinformace? Mně spíš připadá, že se Seznamu.cz nelíbilo, že pan Jírovec na jeho stránkách kritizoval Spojené státy. Jsou to ale dezinformace?

Jiří Jírovec píše: 



"Jako občan mám právo, dané Listinou práv a svobod, abych si z jakýchkoli a kdekoli získaných informací udělal názor a ten volně šířil. Vláda může takové právo omezit podle existujícího zákona (což ovšem nikdy neudělala). Nemůže to ale dělat tým censorů, který se odvolává na další servery, jimž do mých zdrojů a názorů nic není.

George Friedman je respektovaný odborník. Jeho jméno je možná na nějaké černé listině, ovšem jen proto, že vše, co v roce 2015 předpověděl, došlo naplnění.

Možná jste si všiml, že Listina pracuje pouze s termíny informace a názor, nikoli lež a pravda. Pokud se někomu můj názor nelíbí, může se mnou otevřeně diskutovat. Můj text obsahoval odkaz na přednášku George Friedmana a na rozhovor s Willi Wimmerem, jehož český překlad publikovaly v roce 2014 BL. Neobsahoval žádnou konspirační teorii. Dovolil jsem si zaspekulovat, že Putinova zmínka o jaderných zbraních, byla reakcí na dřívější hlasy z USA a tedy varováním, že by Rusko jednalo. Američané velmi rychle reagovali nabídkou na jednání o ZHN.

Jako občan nevidím, kde a jak se mohu bránit, když hňup jménem Fiala tvrdí, že vypnutí některých serverů bylo hraniční a odvážné. Ale hovno: Bylo to hrubé porušení Listiny a vláda neudělala nic na její ochranu. Pak se nejspíš zalekla soudních sporů a prohlásila, že vypnutí již není zapotřebí.
 
S politováním musím konstatovat, že se BL podílejí na omezování svobody slova prostřednictvím Českých elfů, tedy pana Kartouse. Oni neudávají, jen upozorňují, že ano? Kam jdou jejich varování, do jaké databáze? MV, BIS nebo kam?
 
Vy jste za starých pro BL lepších časů připisoval pod některé články svoje mínění. Někteří autoři Vám za to nadávali, ale pro mě to bylo OK, protože to mohl být začátek diskuse."


Tento příspěvek pana Jírovce byl smazán:

"Diskutujícím lze doporučit, aby sledovali solidní americké zdroje. Pak lépe pochopí zprávu, že Biden, už od října 2021 věděl, co Putin chystá. Zloduch prý odmítl jednat, takže mírumilovní Američané byli postaveni před hotovou věc. Lze namítnout, že Putin požadoval, aby se NATO nerozšířilo na Ukrajinu. Americká odpověď byla diplomaticky shrnuta do známé věty: „Každý stát má právo, aby si svobodně zvolil spojence (když to budeme my).“ Přeloženo do češtiny: „Putine vy*er si voko.“ Institut CATO v lednu 2022 analyzoval mínění amerických politiků takto: „Having treated Russia as of no account since the collapse of the Soviet Union, Washington policymakers have reacted in disbelief to Moscow’s demand to be treated as an equal. That another nation would dare reject America’s God given right as the exceptional nation to intervene anywhere on earth at any time and in any way is insolent, even threatening. On Capitol Hill both Republicans and Democrats are pushing for confrontation and even war, including the use of nuclear weapons.“  ("Od rozpadu Sovětského svazu se k Rusku chovali jako k bezvýznamné zemi a na požadavek Moskvy, aby s ní bylo zacházeno jako s rovnocenným partnerem, reagovali washingtonští politici s nedůvěrou. To, že si jiný národ dovolí odmítnout Bohem dané právo Ameriky jako výjimečného národa zasahovat kdekoli na světě kdykoli a jakkoli, je drzé, ba dokonce výhružné. Na Kapitolu republikáni i demokraté prosazují konfrontaci a dokonce válku, včetně použití jaderných zbraní.") Puntičkáři si povšimnou zmínky o jaderné válce. Pozdější Putinův výrok lze chápat jako varování, aby si Američané nezahrávali. Součástí geopolitiky jsou sankce. Willi Wimmer, bývalý spolupracovník Helmuta Kohla je považuje za prostředek pro přípravu války. Rozhovor je z roku 2014. (http://www.blisty.cz/…tml).  K pochopení geopolitických souvislostí lze doporučit přednášku zakladatele společnosti Stratfor (někdy označované za stínovou CIA). Vše, co Friedman roce 2015 předpověděl, se vyplnilo. (https://www.youtube.com/…W7o


Zde je zdůvodnění Seznamu.cz, proč příspěvek pana Jírovce smazal. Líbí se nám už estébácký termín "závadnost": :)

Důvody závadnosti příspěvku:

Web se sporným obsahem, šíření dezinformací - Mažeme odkazy na stránky porušující českou legislativu a weby, které jsou například vedeny na seznamu NFNZ (https://www.nfnz.cz/…ry/) či iniciativ Nelež (https://www.nelez.cz/…ebu) a Konspiratori.sk (https://konspiratori.sk/…nok), mažeme také texty překopírované z těchto stránek. Netolerujeme ani soustavné šíření konspiračních narativů a dezinformací.

Tento příspěvek porušuje smluvní podmínky služby Seznam Diskuze. Při opakovaném porušování smluvních podmínek vám může být přístup trvale zablokován.

Blokace se týká všech služeb, které využívají službu Seznam Diskuze. Jde například o tyto služby: Novinky.cz, SeznamZpravy.cz, Sport.cz, Stream.cz, ProŽeny.cz a Garáž.cz.

S pozdravem

Tým služby Seznam Diskuze

V příspěvku pana Jírovce však žádný odkaz na "závadové" servery není.

Zdůvodnění Jana Čulíka, proč je příspěvek pana Jírovce problematický. Ale měl by se zakazovat?

"Vnímám váš antiamerikanismus (velmi mě pobavila karikatura, znázorňující jakousi ukrajinskou babičku v lese sbírající dříví, která říká "Byla bych moc ráda, kdyby mě ruští vojáci nesmyslně nezavraždili", a k tomu je na obrázku ve výřezu muž, který k tomu dodává "Ale USA také páchají nepřijatelné věci. Já jsem, profesor lingvistiky Chomsky".)

Pomíjíte obrovskou míru nesmyslného vraždění a brutality, která se asi opravdu nedá srovnávat se zločiny Američanů případně spáchané v Iráku: opravte mě, jestli se mýlím, ale nezdá se mi, že by někdy Američané vedli genocidální války s cílem zlikvidovat celý jeden národ a srovnat se zemí jejich města, pokud k bombardování docházelo, nebylo cílem zlikvidovat všechny civilisty, atd. A i kdyby se v předchozích válkách USA chovaly nepřijatelně a kriminálně, není to absolutně žádná omluva pro zvěrstva nyní páchaná Ruskem.

Nepřesvědčuje mě ani váš argument, že chudák Putin se bál rozšiřování NATO na Ukrajinu. Dobře víte, že Západ z dobrých důvodů toto rozšíření nepřipustil, byla to chyba, protože kdyby ho připustil, k ruské invazi by nedošlo. Argument, že má jakýkoliv stát a jeho občané se právo rozhodnout být součástí jakéhokoliv společenství je platný.

A zcela ignorujete skutečnost, že Putinův režim je absolutně kriminální. Ano, v USA se zvedají trumpovci, takže se USA možná promění v Rusko, ale zatím tomu tak není. Má mít kriminální Putinův režim právo rozhodovat o tom, co se děje v okolních zemích?

Opravdu mám velké pochybnosti, kdyby chtělo Mexiko vstoupit do Varšavské smlouvy, že by ho americký prezident chtěl srovnat se zemi. Konec konců komunistická Kuba existuje u pobřeží Floridy desítky let a Američani tam kupodivu invazi neprovedli ani tam komunisty kupodivu nevraždí a jejich města nesrovnávají se zemí.

Tak nevím - asi máte mít právo vyjadřovat své zcestné názory, udělejme k tomu diskusi.

0
Vytisknout
6908

Diskuse

Obsah vydání | 23. 8. 2022