Bývalý ruský poslanec tvrdí, že za bombu v autě v Moskvě jsou zodpovědní ruští partyzáni

21. 8. 2022

čas čtení 3 minuty
 

Ilja Ponomarjov v projevu v Kyjevě tvrdil, že bomba, která zabila dceru Putinova spojence, byla dílem ruské podzemní organizace

 

Bývalý poslanec ruské Státní dumy, který byl vyloučen za protikremelské aktivity, prohlásil, že za bombou v autě, která na předměstí Moskvy vyhodila do povětří dceru jednoho z blízkých politických spojenců Vladimira Putina, údajně stojí ruští partyzáni.

V projevu v Kyjevě, kde působí, Ilja Ponomarjov tvrdil, že výbuch v sobotu večer byl dílem Národní republikánské armády, která je podle něj podzemní skupinou působící uvnitř Ruska a zaměřenou na svržení Putinova režimu.

 
Ruští komentátoři z útoku obvinili Ukrajinu, což Kyjev důrazně popírá.
 
"Tuto akci, stejně jako mnoho dalších partyzánských akcí provedených na území Ruska v posledních měsících, provedla Národní republikánská armáda (NRA)," uvedl Ponomarjov. Hovořil ve vysílání ruskojazyčné opoziční televize Únorové ráno, kterou v Kyjevě spustil na začátku letošního roku.

Dodal: "Včera v noci se nedaleko Moskvy odehrála významná událost. Tento útok otevírá novou stránku ruského odporu proti putinismu. Novou - ale ne poslední."

Při výbuchu zahynula Darja Duginová, třicetiletá dcera ruského politického komentátora a krajně pravicového ideologa Alexandra Dugina, na kterého Spojené království a USA uvalily sankce za činnost směřující k destabilizaci Ukrajiny.

Ponomarjov uvedl, že partyzáni uvnitř Ruska jsou připraveni provést další podobné útoky proti vysoce postaveným cílům spojeným s Kremlem, včetně úředníků, oligarchů a členů ruských bezpečnostních složek.

Bývalý poslanec přečetl něco, co mělo být manifestem NRA: "Prohlašujeme prezidenta Putina za uzurpátora moci a válečného zločince, který změnil ústavu, rozpoutal bratrovražednou válku mezi slovanskými národy a poslal ruské vojáky na jistou a nesmyslnou smrt.

"Bída a rakve pro jedny, paláce pro druhé - podstata jeho politiky. Jsme přesvědčeni, že zneuznaní lidé mají právo se vzbouřit proti tyranům. Putin bude svržen a zničen námi!" dodal.

Ponomarjov své vyjádření potvrdil posléze na Twitteru.

Tento levicový poslanec ruského parlamentu byl v roce 2014 jediným poslancem, který hlasoval proti anexi Krymu.

Pomstychtivý Kreml mu při jeho cestě do USA zakázal opětovný vstup do vlastní země. V roce 2019 se Ponomarjov stal ukrajinským občanem. V březnu, po invazi na Ukrajinu, spustil televizi Únorové ráno a kanál Rozpartisan na Telegramu, který přináší aktuální informace o protiválečných akcích v ruských městech.

Ponomarjovův spor s Putinem je dobře znám. Jeho tvrzení, že existuje aktivní domorodé podzemní hnutí, které se snaží zavraždit prominentní stoupence války uvnitř Ruska, by v případě, že by bylo pravdivé, znamenalo dramatickou eskalaci. Je pravděpodobné, že by Kreml rozzuřilo - i když ne nutně přesvědčilo.

Údajný manifest prohlašuje, že ruská vláda a regionální správy jsou Putinovými "komplici".

"Ti, kteří se nevzdají své moci, budou námi zničeni," uvádí se v něm.

Dalšími cíli jsou zkorumpovaní podnikatelé, domy a nemovitosti těch, kteří neodsoudí Kreml a jeho válku, a "zaměstnanci mocenských struktur". Vojenské náklady a lidé, kteří z nich profitují, budou také zničeni, uvedlo.

V prohlášení slíbil, že NRA nebude cílit na civilisty. Za legitimní cíl označil Darju Duginovou, "věrnou družku" svého otce, který podporuje genocidu na Ukrajině. "Byla hlasem vyzývajícím k násilí a vraždění" v Ruskem okupovaných oblastech Ukrajiny, uvedl.

Prominentní ruští jestřábi požadují, aby Kreml reagoval tím, že se zaměří na vládní představitele v Kyjevě. "Rozhodovací centra!!! Centra rozhodování!!!" napsala Margarita Simonyanová, šéfredaktorka státem financované televizní stanice RT, a přeposlala výzvu k bombardování sídla ukrajinské tajné služby SBU.

0
Vytisknout
4346

Diskuse

Obsah vydání | 23. 8. 2022