Útok na osoby na útěku v Řecku

27. 10. 2022

čas čtení 2 minuty
tisková zpráva Lékařů bez hranic. Foto Lékaři bez hranic

- Před několika dny našel tým mezinárodní zdravotnické organizace Lékaři bez hranic na řeckém ostrově Lesbos tři spoutané a čtyři zraněné lidi na útěku, které napadli neznámí pachatelé.  

- Na místě lékaři našli 22 lidí, včetně dětí. Všichni byli otřeseni. Na základě pozorování se podle Lékařů bez hranic navíc nejedná o první podobný případ násilí.

- Lékaři bez hranic za uplynulých 14 měsíců poskytli pomoc 2 225 lidem.

„Ten den nás zavolali ke krizovému zásahu. Jakmile jsme se přiblížili k dané lokalitě, uslyšeli jsme hlasitý křik,“ popisuje incident, který se odehrál 20. října, Teo di Piazza, projektový koordinátor Lékařů bez hranic na Lesbu. Na místě bylo 22 lidí, včetně žen a dětí, kteří byli v šoku a plakali. Tři lidé byli velmi pevně spoutáni plastovými stahovacími páskami, další čtyři utrpěli zranění. „Podle jejich výpovědí k nim krátce před námi přišlo sedm nebo osm lidí, kteří tvrdili, že jsou lékaři a mají pro ně jídlo. Údajně je pak okamžitě spoutali a začali bít,“ dodal Piazza.  

Podle koordinátora bylo zjevné, že jsou lidé na útěku v kritickém stavu. „Museli jsme zavolat jednoho z našich psychologů, aby skupině poskytl první psychologickou pomoc,“ potvrzuje Piazza. Čtyři zranění byli následně převezeni do nemocnice.  

Obdobná svědectví o násilí páchaném na lidech, kteří hledají azyl na ostrovech Lesbos a Samos, potvrzují z doslechu i další týmy Lékařů bez hranic. Organizace považuje tyto zprávy za mimořádně znepokojivé a apeluje na příslušné státní úřady, aby přijaly veškerá nezbytná opatření k prevenci a zastavení takových incidentů, zajistily lidem ochranu a bezpečné azylové řízení.   

Tým Lékařů bez hranic o incidentu informoval příslušné policejní orgány a pomohl s hospitalizací zraněných osob, kterým druhý den poskytl následnou péči.   

Na ostrovech Lesbos a Samos Lékaři bez hranic spolupracují s dalšími humanitárními organizacemi, jako je mimo jiné Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva. Jsou v kontaktu také s místními úřady, které je informují o nutnosti neodkladné lékařské péče o lidi, již přicházejí na oba ostrovy.   

 Lékaři bez hranic zde lidem poskytují zejména lékařskou a psychologickou první pomoc, distribuují potraviny, vodu a oblečení a spolupracují s místními zdravotnickými službami na případné hospitalizaci pacientů. Od srpna 2021 poskytli na ostrovech Lesbos a Samos urgentní lékařskou pomoc 2 225 lidem.   

0
Vytisknout
5615

Diskuse

Obsah vydání | 1. 11. 2022