Hladiny všech tří skleníkových plynů v atmosféře dosáhly rekordních hodnot

27. 10. 2022

čas čtení 2 minuty

Podle studie Světové meteorologické organizace (WMO) dosáhly hladiny všech tří skleníkových plynů v atmosféře rekordních hodnot, což podle vědců znamená, že se svět "ubírá špatným směrem".

WMO zjistila, že v letech 2020 a 2021 došlo k největšímu meziročnímu skoku v koncentraci metanu od začátku systematického měření před téměř 40 lety.

Hladiny metanu v posledních letech rychle rostou, což vědce mate. Někteří z toho obviňovali nárůst frakování v USA, ale to se neobešlo bez pochybností, protože průmyslové emise nevykazovaly podobně prudký nárůst, informuje Guardian.

Nyní se objevila teorie, že nárůst metanu může být způsoben činností mikrobů v mokřadech, rýžových polích a ve střevech přežvýkavců. Rostoucí teploty způsobily ideální podmínky pro produkci metanu mikroby, kterým vyhovují teplá a vlhká místa.

Stoupá také hladina oxidu uhličitého, přičemž skok v letech 2020 až 2021 je větší než roční tempo růstu za posledních deset let. Měření ze stanic globální sítě pro sledování atmosféry WMO ukazují, že tyto hladiny nadále rostou.

Tyto skleníkové plyny způsobují globální oteplování, přičemž v letech 1990-2021 se oteplovací efekt zvýšil o 50 %. Oxid uhličitý se na tomto nárůstu podílí přibližně 80%.

Generální tajemník WMO Petteri Taalas uvádí: "Pokračující nárůst koncentrací hlavních plynů, které zadržují teplo, včetně rekordního zrychlení růstu hladiny metanu, ukazuje, že se ubíráme špatným směrem."

Ačkoli je nárůst metanu znepokojivý, je vratný a největší hrozbou zůstává oxid uhličitý, dodal. "Existují nákladově efektivní strategie, jak se vypořádat s emisemi metanu, zejména v odvětví fosilních paliv, a my bychom je měli neprodleně realizovat," řekl Taalas. "Metan má však relativně krátkou životnost, méně než 10 let, a tak je jeho vliv na klima vratný.

"Nejnaléhavější prioritou je snížit emise oxidu uhličitého, které jsou hlavní příčinou změny klimatu a s ní spojených extrémních projevů počasí a které budou ovlivňovat klima po tisíce let prostřednictvím úbytku polárního ledu, oteplování oceánů a zvyšování hladiny moří."

Taalas však uvedl, že čas na řešení klimatické nouze se krátí, protože koncentrace skleníkových plynů v atmosféře stále dosahuje nových maxim.

"Musíme změnit naše průmyslové, energetické a dopravní systémy a celý způsob života. Potřebné změny jsou ekonomicky dostupné a technicky možné. Čas se krátí," řekl.

 

Celý text v angličtině ZDE

-1
Vytisknout
5130

Diskuse

Obsah vydání | 1. 11. 2022