Mezitím v Absurdistánu 227: "To není naše válka!"

6. 2. 2023 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut
Po zhruba pěti letech vedení tohoto seriálu mám pocit, že píšu stále o tom samém. Někdy ztrácím motivaci k psaní: "Když budu nudit stejnými kravinami, budou o tom moji čtenáři v Česku ochotni číst znovu?" - Říkám si.

Ale pak, když se podívám blíž, vidím, že jsou tu nějaké změny. A objevují se zákonitosti. Jak si pravidelní čtenáři možná pamatují, dřívějším dílům tohoto seriálu dominovaly neustálé bouračky způsobené řidiči vládních limuzín. Teď už o tom neslyšíme. Okamžité nahrazení zkušených policistů partou amatérů muselo přinést okamžitý výsledek, ale tito amatéři se zřejmě za ta léta naučili řídit.

 
Zatím se u policie osazenstvo měnilo spíše postupně. I zde jsme byli svědky toho, jak zkušení policisté houfně opouštějí službu (nebo jsou k tomu donuceni). Protože se však jedná o mnohem větší instituci s mnohem pestřejší škálou úkolů, vyžadovala setrvačnost určitý čas, aby se důsledky projevily. Pokud jste si však přečetli několik předchozích kapitol, jsme již v bodě zlomu a naprostý kolaps této kdysi renomované služby je viditelný. Zrovna tento týden jsem si do záložek uložil několik zpráv o policii. Abych vás příliš nenudil, dovolte mi jen stručně přejít ke třem z nich:

- Nedaleko Dąbrowy Górniczej někteří policisté kradli koks. Ne, ne ten druh koksu, který se šňupe nosem, aby se člověk pobavil. Spíš takový ten "spalte ho, abyste se zahřáli". Zachytila je průmyslová kamera - dva uniformovaní policisté nakládali pytle s koksem do kufru svého neoznačeného policejního auta. Samozřejmě kdyby stříleli z granátometů na policejní stanici jako jejich šéf, asi by to nemělo žádné následky, ale protože ukradli palivo v hodnotě přibližně 300 zlotých, je to konec jejich policejní kariéry...

- Mezitím se místní policejní šéf z Włodawu opil, zdemoloval restauraci a pak se pokusil vniknout do cizího hotelového pokoje.

- V tisku se objevily zprávy o firmách, které policii odmítají poskytovat služby a výrobky, protože policie neplatí včas účty.

- Gdaňská policie propustila španělské potápěče, kteří museli být zachráněni poté, co jejich člun po poruše motoru sneovladatelně plaval v moři. Člun byl neregistrovaný a nelegální - neměl totiž žádná navigační světla. Potápěči nezískali povolení ke své činnosti a člun obsahoval vysoce profesionální vybavení v hodnotě malého jmění, včetně podvodního skútru a několika podvodních dronů - v podstatě udělátek ve stylu Jamese Bonda. To vše používali v blízkosti ropného terminálu. Protože však policii sdělili, že hledají jantar, byli propuštěni a velmi rychle opustili zemi. Později, když je potřebovali k dalšímu výslechu, vyšlo najevo, že pouze jeden z nich ukázal policistům svůj občanský průkaz a všichni poskytli policistům falešná telefonní čísla.

Šance najít jantar potápěním na rušné lodní trase v přístavu, navíc v lednové noci, je samozřejmě mizivá, takže se nabízí otázka, zda tito Španělé mohli mluvit ve skutečnosti se silným ruským přízvukem. Bohužel díky neschopnosti policie se to nejspíš nikdy nedozvíme.

Ale možná to není až tak velká ztráta, protože podezřelých proruských aktérů máme v Polsku i tak dost. Nedávno se například objevilo nové "grassroots" hnutí. Polské protiválečné hnutí právě oznámilo novou mediální kampaň, v níž se bude snažit přesvědčit Poláky, že "toto není naše válka", a to pomocí bilboardů. Není jasné, kdo bude tuto kampaň financovat, i když můžeme mít jistý odhad. Doktor politologie Leszek Sykulski byl za předchozí vlády PiS členem ověřovací komise pro vojenskou zpravodajskou službu.  Tato komise, kterou vedl Antoni Macierewicz, skončila naprostou demolicí kontrarozvědky a řídila se jeho konspiračními teoriemi, podle nichž byla vojenská rozvědka plná bývalých komunistických agentů a lidí pod ruským vlivem, jejichž cílem bylo vládnout Polsku ze zadního sedadla. Všimli jste si toho vzorce? Kdykoli se Macierewicz do něčeho vloží, vždy tvrdí, že jedná proti Rusku nebo že chrání Polsko před Ruskem, ale ve skutečnosti jsou jeho akce nakonec pro Rusko výhodné. To bylo v době, kdy byl ministrem obrany a zhatil mnoho plánovaných plánů na vylepšení armády (například dohodu o nových vrtulnících pro armádu, která byla v podstatě hotová a v důsledku jeho působení po letech polský vrtulníkový park stále vypadá jako muzeum techniky Varšavské smlouvy) a podobně, když rozdmýchával konspirační teorie jako šéf subkomise pro havárii letadla ve Smoleńsku...

Ale zpět k tématu: Sykulski v poslední době proslul jako člověk šířící  ruskou propagandu a nyní je najednou tváří kampaně, jejímž cílem je odradit Poláky od pomoci Ukrajině. Další tváří nového hnutí bude Sebastian Pitoń, horalský aktivista, který se dostal na titulní stránky jako tvář opozice proti očkování v Zakopaném... Vidíte v tom vzorec, nebo mám pokračovat? Stačí říct, že Pitoń je tak radikální, že se ho dokonce jeho vlastní strana Konfederacja snaží odstavit na vedlejší kolej.

A nezapomeňte, že jsou to lidé, kteří ve svých řadách stále tolerují Janusze Korwina-Mikkeho (i když vzhledem ke svému věku se zdá, že Korwin-Mikke hraje spíše roli čestného Nestora než aktivního vůdce) a Grzegorze Brauna: muže, který ukradl vánoční stromek z budovy soudu a vyhodil ho do koše, protože na něm byly nějaké ozdoby v barvách LGBT a Evropské unie.

Nejde samozřejmě jen o to, že se jeho radikálové snaží za podpory Ruska něco politicky získat. Pro PiS je to jako obvykle špinění Donalda Tuska. "Návrat Donalda Tuska a přípravy Ruska na invazi na Ukrajinu se odehrály příliš blízko u sebe, než aby to byla jen náhoda," naznačil Tomasz Sakiewicz, redaktor televizního kanálu podporujícího PiS (ano, mají ještě jeden, ovládnutí veřejnoprávních médií jim nestačilo) v rozhlasovém rozhovoru.

A pokud jde o samotnou PiS, ta má příliš mnoho práce s přeměnou Polska ve stát podobný Rusku. Profesory práva neslyšíte často mluvit o černých dírách - to je obvykle doménou astrofyziků, a přesto přesně tento výraz zvolil profesor Laurent Pech, aby popsal stav polského právního systému po sedmi letech vlády PiS. Je to zatracující text, ale pokud je pro vás tento jazyk příliš profesorský, můžete se o tom přesvědčit sami při pohledu na cirkus na místě, kde zpolitizovaná Národní soudní rada vedla pohovory s kandidáty na nejvyšší soud: jedna z kandidátek například předložila doporučující dopis od biskupa, který o ní napsal, že je praktikující katolička s vysokými morálními kvalitami. "Nemohu oddělit svůj duchovní život a morální hodnoty od své práce" - uvedla kandidátka - "Moje víra je pro mě zdrojem síly a biskup z Bydhoště je pro mě velkým morálním vůdcem" - pokračovala a zřejmě se nějak domnívala, že to je pozitivní věc, když se účastní pohovoru na funkci nestranného soudce u Nejvyššího polského soudu. Ale to asi není úplně podstatné. Nejdůležitější otázka zřejmě zněla, zda jsou noví soudci ochotni považovat Julii Przyłębskou a její loutkový Ústavní tribunál za skutečnou právní instituci v Polsku...

Když v Polsku ovlivňují soudní rozhodnutí biskupové, není divu, že se tato země mění  zrychlujícím se tempem v katolický Taliban. Několik lékařů odmítlo provést potrat 14leté oběti znásilnění s poruchami učení, přestože potrat je za takových okolností i po změnách z doby před několika lety stále legální. Teprve poté, co se do věci vložila feministická organizace, souhlasila jedna varšavská klinika se splněním své povinnosti.

Když si zahraji na ďáblova advokáta, zajímalo by mě, kolik z těchto lékařů prostě používá "výhradu svědomí", která jim umožňuje odmítnout tuto službu jako záminku, protože se prostě necítí být kompetentní k tomuto postupu. Viděl jsem někde na sociálních sítích mluvit jednoho gynekologa. Poukázal na to, že existuje generační propast, protože kvůli stigmatu, které potraty mají od nechvalně známého "kompromisu" z roku 1993, který je ve většině případů zakázal, se na lékařských fakultách už nevyučuje, jak je provádět - studenti lékařství také nemají možnost si své dovednosti procvičit... Podle něj i kdyby se zákon změnil, nebude dostatek lékařů schopných zákrok bezpečně provádět nebo reagovat na případné komplikace.

Když už mluvíme o změnách zákonů, vláda se pokusila změnit některé zákony na ochranu Kaczyńského. Poté, co prohrál spor o pomluvu proti Radoslawu Sikorskému, mu soud nařídil zveřejnit omluvy. Protože Kaczyński rozhodnutí soudu ignoroval, měl Sikorski právo zveřejnit omluvy sám - ve znění podle rozhodnutí soudu - a poté na Kaczyńského poslat exekutory, aby vymáhali náklady. Vzhledem k tomu, že zveřejnění omluvy v běžných médiích je zpoplatněno komerčními sazbami, přišlo by to Kaczyńského asi na 700 000 zlotých (4,2 milionu Kč). Podle nového zákona, který samozřejmě bude platit i zpětně, člověk, který je nucen se omluvit, by mohl rozsudek ignorovat a prostě zveřejnit omluvu ve vládním časopise, který nikdo nečte, a zaplatit pokutu 15 000 zlotých, čímž by celá věc nadobro skončila.

Naštěstí pro Kaczyńského se takové změny ukázaly jako zbytečné. Sikorski mu nabídl dohodu: zaplatí Ukrajině 50 000 zlotých (300 000 Kč) a na věc zapomene. Kaczyński to udělal - byla to dobrá investice, protože vládou kontrolovaná média to mohla prezentovat jako zprávu "Kaczyński podporuje ukrajinské ozbrojené síly", aniž by se příliš zabývala detaily takového daru.

Někteří lidé však nepotřebují změny zákonů, aby měli z vlády PiS prospěch. Nejnovější skandál se týká některých nadací a organizací (z nichž některé byly založeny velmi nedávno), které získaly mnohamilionové dotace na nákup budov v centru Varšavy. Také ministerstvo školství se ukazuje jako štědré, pokud jde o rozdávání majetku organizacím vedeným přáteli PiS.  

Vláda se brání poukazem na to, že za předchozí vlády byl jedné organizaci darován zámek ve Wojnowicích u Vratislavi. Což je pravda. Jsou tu však některé důležité rozdíly:

Organizace, které mají prospěch ze štědrosti PiS, jsou řízeny soukromými osobami. A co víc, budovy jsou darovány pouze pod podmínkou, že budou sloužit deklarovanému účelu pouze pět let. Po uplynutí této doby mohou být využity k pronájmu komerčních prostor, nebo dokonce prodány. Prostě to vypadá, jako by si PiS chtěla zajistit, aby její lidé mohli přežívat v relativním finančním komfortu, až prohrají volby.

Což, pokud je to pravda, může být přece jen dobrá zpráva, řekl bych. Protože pokud se bojí, znamená to, že k tomu mají důvod. Doufejme, že volby budou ještě letos!

1
Vytisknout
7957

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2023