Převrat v Gabonu: Junta slibuje "respektovat všechny závazky"

1. 9. 2023

čas čtení 4 minuty
Gabon bude respektovat všechny své závazky doma i v zahraničí, oznámila junta ve čtvrtek s cílem "uklidnit všechny dárce, rozvojové partnery a věřitele státu" den poté, co byl prezident Ali Bongo svržen. Hlavní opoziční aliance v zemi mezitím vyzvala vůdce převratu, aby uznali, že vyhrála prezidentské volby 26. srpna.

Generál, který vedl svržení dynastie Bongo, Brice Oligui Nguema, složí v pondělí přísahu jako přechodný prezident, oznámila armáda ve státní televizi.

Junta se také snažila ujistit dárce, že "budou respektovat všechny závazky" doma i v zahraničí a že "postupně zavedou přechodné instituce", řekl plukovník Ulrich Manfoumbi Manfoumbi, mluvčí nově vytvořeného Gabonského výboru pro tranzici a obnovu institucí (CTRI), ve státní televizi ve čtvrtek, den poté, co povstalečtí důstojníci svrhli prezidenta Ali Bongu.

Šéf státního převratu Nguema "chce ujistit všechny dárce, rozvojové partnery a věřitele státu, že budou přijata veškerá opatření, která zaručí, že závazky naší země, jak vnější, tak vnitřní, budou respektovány," řekl Manfoumbi.

Středeční převrat přišel krátce poté, co gabonská volební komise oznámila výsledky prezidentského klání z 26. srpna, což úřadujícímu prezidentovi přisoudilo 64 % hlasů a další funkční období.

O den později hlavní opoziční aliance v Gabonu vyzvala vojenské důstojníky, kteří se chopili moci, aby pokračovali ve volebním procesu a dokončili sčítání prezidentských hlasů, které byly podle ní Bongovi falešně přiděleny před dokončením sčítání.

Opoziční aliance Alternance 2023 po převratu mlčela, ale ve čtvrtek "vyzvala obranné a bezpečnostní síly k diskusi, aby nalezly ... nejlepší řešení" po hlasování.

Alternance, vedená univerzitním profesorem Albertem Ondo Ossou, již dříve obvinila Bongu z "podvodu" a požadovala, aby předal moc "bez krveprolití".

AU se sešla, aby jednala o situaci v Gabonu

Čtvrteční oznámení junty přišlo v době, kdy Rada pro mír a bezpečnost Africké unie jednala o situaci v Gabonu.

"Nyní se schází Rada míru a bezpečnosti AU, aby posoudila situaci v Gabonu," uvedl orgán AU v prohlášení publikovaném na X, dříve Twitteru.

Zasedání předsedal komisař AU pro politické záležitosti Bankole Adeoye z Nigérie a současný držitel rotujícího předsedy rady, burundský Willy Nyamitwe.

Žádné další informace AU neposkytla.

Ve středu šéf Komise Africké unie Moussa Faki Mahamat řekl, že "silně odsuzuje" to, co popsal jako pokus o převrat v Gabonu bohatém na ropu.

Faki také vyzval gabonskou armádu a bezpečnostní síly, aby "zaručily fyzickou integritu" Bongy, který byl podle vůdců převratu umístěn do domácího vězení.

Vojenský převrat ukončuje více než půl století vlády rodiny Bongů a vytváří nový hlavolam pro kontinent, který se od roku 2020 potýkal s osmi převraty. Nedávno zvolený nigerijský prezident to nazval "nákazou autokracie".

Středoafrický politický blok, Hospodářské společenství středoafrických států (ECCAS), odsoudilo převrat v prohlášení a uvedlo, že plánuje "bezprostřední" setkání hlav států, aby se rozhodlo, jak reagovat. Datum neuvedl.

Pět dalších zemí v Africe – Mali, Guinea (Conakry), Súdán, Burkina Faso a Niger – zažilo v posledních třech letech vojenské převraty, přičemž jejich noví vládci odolávali požadavkům na krátký časový plán návratu do kasáren.

Bongův osud zůstává nejasný, ale CTRI, která zahrnuje velitele všech armádních sborů v Gabonu, uvedla, že byl umístěn do domácího vězení a "poslán do penze".

Gabonské volby "plné nesrovnalostí", říká Borrell z EU

Po gabonském puči následovala mezinárodní odsouzení, ale byla jemnější než ta, která následovala po jiných nedávných převratech.

Francie, bývalá koloniální mocnost Gabonu, převrat odsoudila a obnovila výzvy "k tomu, aby byly výsledky voleb respektovány, jakmile budou známy".

Další reakce se zaměřily na důvěryhodnost samotného hlasování.

"Samozřejmě, vojenské převraty nejsou řešením, ale nesmíme zapomínat, že v Gabonu byly volby plné nesrovnalostí," řekl šéf zahraniční politiky Evropské unie Josep Borrell.

Zmanipulované hlasování by se podle něj mohlo rovnat civilnímu "institucionálnímu převratu".

Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že je "silně proti vojenským uchopením moci", ale vyjádřilo znepokojení nad "nedostatkem transparentnosti a zprávami o nesrovnalostech kolem voleb".

Volby se konaly bez mezinárodních pozorovatelů a zahraničním novinářům bylo do značné míry zakázáno o události informovat, podle organizace Reportéři bez hranic (RSF).

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2448

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2023