Nigerská junta zrušila diplomatickou imunitu francouzského velvyslance a nařídila jeho vyhoštění

1. 9. 2023

čas čtení 2 minuty
Nigerská vojenská junta uvedla, že zrušila diplomatickou imunitu francouzského velvyslance a nařídila policii, aby ho vyhostila ze země. Francouzské ministerstvo zahraničí uvedlo, že junta, která se minulý měsíc chopila moci, nemá "žádnou pravomoc" vyhostit francouzského velvyslance.

Vzbouření vojáci, kteří před více než měsícem svrhli nigerského prezidenta, dali minulý týden francouzskému velvyslanci Sylvainu Ittemu 48 hodin na opuštění země. Lhůta vypršela 28. srpna, aniž by Francie Itteho odvolala.

Francouzská vláda tvrdí, že neuznává pučisty jako legitimní vůdce země.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v pondělí řekl, že velvyslanec zůstane v zemi navzdory tlaku junty.

V posledním komuniké zaslaném nigerským ministerstvem zahraničí se uvádí, že Itte "již nepožívá výsad a imunit spojených s jeho statusem člena diplomatického personálu velvyslanectví".

Dokument také uvádí, že diplomatické karty a víza velvyslancovy rodiny byly zrušeny.

Od svržení demokraticky zvoleného nigerského prezidenta Mohameda Bazouma junta využila protifrancouzských nálad mezi obyvatelstvem, aby posílila svou podporu. Lidé skandují "Pryč s Francií" na téměř každodenních shromážděních před francouzskou vojenskou základnou v hlavním městě Niamey.

Regionální napětí roste

Francie má v Nigeru asi 1 500 vojáků, kteří cvičili a prováděli společné operace s nigerskými bezpečnostními silami, aby potlačili sílící džihádistické povstání spojené s Al-Kájdou a skupinou Islámský stát (IS). Operace od převratu ustaly a džihádistické útoky se stupňují.

Povstalci tento měsíc zabili 17 vojáků a 24 zranili, což je první velký útok proti armádě v Nigeru za půl roku.

Regionální napětí také roste, protože junta ignoruje výzvy ostatních západoafrických zemí k propuštění a návratu Bazouma do funkce, a to i pod hrozbou vojenské síly.

Regionální blok ECOWAS nasadil "pohotovostní" síly a nařídil juntě převést Niger zpět k ústavní vládě. Síly ještě nevstoupily do Nigeru a blok říká, že dveře k dialogu zůstávají otevřené, ale nebude čekat věčně.

Junta jmenovala novou vládu a uvedla, že do tří let vrátí Niger k systému vlády předepsanému ústavou, což ECOWAS odmítl.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
2376

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2023