Jak v Rusku, i v Izraeli musíte držet hubu a krok

10. 2. 2024

čas čtení 2 minuty
Meir Baruchin, izraelský učitel dějepisu a protiválečný aktivista, svědčí, jak byl v říjnu zatčen a v listopadu uvězněn na samotce poté, co na protest proti válce v Gaze na internetu zveřejnil fotografii Palestinců zabitých izraelskou armádou 7. října.



"Tady v Izraeli po generace Palestince zabíjíme, zraňujeme . Máme více než 1500 Palestinců v administrativní vazbě (vězněných bez soudu na dobu neurčitou). Zbourali jsme jejich domy i tady v Jeruzalémě. Vykáceli jsme jejich olivovníky. Zabavujeme jim majetek, vodu. A většina Izraelců očekává, že se s tím Palestinci  smíří. A když to nepřijmou, reagují násilně, obviňují je, Palestince.

Držíme miliony Palestinců pod okupací. Po celé generace jsou jim upírána základní práva a většině Izraelců. Má to trvat věčně.

Nechápejte mě špatně, neospravedlňuji násilí. Ale tohle  je myslím realistický závěr. Jak můžeme očekávat, že Palestinci budou žít pod okupací navždy?

Každý izraelský občan jasně ví, že pokud si dovolíte projevit sebemenší sentiment vůči obyvatelům Gazy, pokud kritizujete zabíjení nevinných civilistů, četně žen a dětí v Gaze, budete politicky pronásledováni. Projdete veřejným zostuzením. Přijdete o práci. A v mém případě mě zavřeli do vězení.

Chtěl jsem, aby se co nejvíce Izraelců dozvědělo, co se kvůli nim děje. Většina Izraelců to neví. Protože to mainstreamová média neukazují. Co se v Gaze skutečně děje, co v Gaze děláme.

Přáli si, abych zemřel. Přáli si, aby zemřely mé děti. Vyhrožovali, že znásilní mou dceru. Takové byly reakce.

Dne 18. října jsem byl předvolán k výslechu a druhý den jsem byl propuštěn ze zaměstnání. Policie mě požádala, abych se dostavil k výslechu. Ve chvíli, kdy jsem vešel na policejní stanici, mi spoutali ruce a nohy. A zabavili mi telefon. Pět detektivů mě doprovodilo do mého bytu a pudělali z něho kůlničku na dříví.
Zavřeli mě na samotku do cely bez oken. Sebrali mi hodinky. Nevěděl jsem, kdy je den a kdy noc. Pro ně jsem příznivec Hamásu.

Studenti odmítli vstoupit do třídy. A začali velmi, velmi násilně demonstrovat. Byl jsem doslova v obležení uvnitř učitelské místnosti. Desítky studentů bušily na okna a nadávaly mi.


2
Vytisknout
2520

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2024