Donald Trump se vyjádřil, že by povzbudil Rusko k útokům na spojence v NATO, kteří platí příliš málo

11. 2. 2024

čas čtení 4 minuty


Donald Trump, který usiluje o druhý prezidentský úřad jako předpokládaný kandidát republikánů do Bílého domu v roce 2024, prohlásil, že by "povzbudil" Rusko, aby zaútočilo na některého ze spojenců USA v NATO, kteří podle něj neplní své finanční závazky.

Bílý dům tyto výroky označil za "děsivé a potrhlé". Trump se takto vyjádřil v sobotu během předvolebního shromáždění v Conwayi v Jižní Karolíně před republikánskými preferenčními prezidentskými volbami, které se v tomto státě uskuteční 24. února.

Bývalý prezident vyjádřil pochybnosti o pomoci Ukrajině, která se brání invazi zahájené Ruskem v únoru 2022 - stejně jako o existenci NATO, aliance 31 zemí, kterou se USA zavázaly v případě potřeby bránit.



 
V sobotu Trump prohlásil, že během blíže nespecifikovaného setkání v NATO řekl jedné z hlav států, že USA pod jeho vedením nebudou bránit žádné země, které jsou "delikventy":

"Jeden z prezidentů velké země se postavil a řekl: 'No, pane, když nebudeme platit a napadne nás Rusko, budete nás chránit?". Trump dodal: "Řekl jsem: 'Nezaplatili jste, jste delikventi".

"Ne, nechránil bych vás. Vlastně bych je povzbuzoval, aby si dělali, co chtějí. Musíte platit. Musí platit své účty."

Mluvčí Bílého domu Andrew Bates na dotaz ohledně Trumpových výroků uvedl: "Podporovat invazi vražedných režimů k  našim nejbližším spojencům je děsivé a bezohledné - a ohrožuje to americkou národní bezpečnost, globální stabilitu a naši domácí ekonomiku."

Země NATO se v roce 2014, poté co Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, dohodly, že zastaví snižování výdajů, k němuž přistoupily po skončení studené války, a do roku 2024 přejdou na výdaje ve výši 2 % svého HDP na obranu.

Během své kampaně v roce 2016 Trump znepokojil západní spojence varováním, že Spojené státy by pod jeho vedením mohly opustit své smluvní závazky v NATO a přijít na obranu pouze těch zemí, které splní alianční 2% cíl.

V roce 2022 NATO uvádělo, že tento závazek plní sedm z nyní 31 členských zemí NATO - oproti třem v roce 2014. Ruská invaze na Ukrajinu v roce 2022 podnítila další vojenské výdaje některých členů NATO.

Trumpovy komentáře přicházejí v době, kdy se Ukrajina stále potácí ve snaze odvrátit ruskou invazi v roce 2022 a kdy jsou republikáni v Kongresu stále skeptičtější k poskytování další pomoci této zemi, která se potýká se zastavenými protiofenzivami a nedostatkem zbraní.

Trumpovy sobotní výroky rychle vyvolaly znepokojení mezi mnoha politickými odborníky v USA.

"Zní to, jako by Trump tak trochu povzbuzoval Rusko k útokům na naše spojence v NATO," uvedl David Corn - analytik stanice MSNBC a šéf washingtonské kanceláře časopisu Mother Jones - na Twitteru.

Mezitím konzervativní politická komentátorka Alyssa Farah Griffinová uvedla, že Trumpovy komentáře jsou "hudbou" pro uši ruského vůdce Vladimira Putina.

Bývalý prezident v sobotu také oslavoval nedávný krach kongresové legislativy, jejímž cílem bylo řešit migrační krizi na americko-mexické hranici. Legislativu podpořil současný demokrat Joe Biden a Trump vyhrožoval, že - pokud bude znovu zvolen - provede "masivní deportační operaci" hned první den po svém návratu do Oválné pracovny.

Trump si v průzkumech veřejného mínění vede velmi dobře proti Bidenovi, který exprezidenta porazil ve volbách v roce 2020. Přesto se potýká s více než 90 obviněními z trestných činů.

Obvinění obsažená ve čtyřech samostatných obžalobách napříč různými jurisdikcemi konstatují, že se pokusil zvrátit výsledek voleb, které prohrál, nezákonně si ponechal dokumenty obsahující vládní tajemství po skončení svého prezidentství a provedl nezákonné platby za mlčení pornoherečce, která tvrdí, že měla s Trumpem sexuální styk.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
1950

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2024