9. 6. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 6. 2006

Je obava z násilí v ČR dnes oprávněná?

Umělý antikomunismus umožňuje pravici škrtat 13 - 15 procent legitimních hlasů pro levici

Nerozumím tomu, proč se někdo neodváží říct, že král je nahý a tyhle volby vyhrály hlasy voličů, kteří hlasovali pro levici, ta ve skutečnosti má v parlamentu 106 hlasů.

Jeden čtenář poslal přemýšlivou úvahu, avšak připsal k ní:

Mám prosbu, snad srozumitelnou: pokud byste můj dopis chtěl zveřejnit, neuvádějte, prosím, mé jméno, ani mail - z té zdejší antilevicové nahnědlé hysterie mám opravdu strach - myslím, že od takové verbální agresivity vůči levici, která teď nastala, není k té fyzické daleko - děkuji....

Jan Čulík na to reagoval:

Vážený pane,

píšete zajímavě, ale my nemůžeme v demokracii zatajovat jména občanů. Naopak si myslím, že byste měl souhlasit s publikací svého názoru hrdě pod svým jménem. Když se budou všichni bát, kde to nakonec skončí?

Pisatel odpovídá:

Vím, že strach demokracii nesvědčí, ale bez mučení přiznávám, že jej mám, a že vím o řadě lidí v mém okolí, kteří se v roce 1989 nebáli chodit na manifestace ještě v době, kdy to nebyly jen lidové veselice a nebylo jisté, jak režim zareaguje, že se nyní obávají víc než tehdy.

Možná je to tím, že jsme o 17 let starší a o řadu iluzí chudší, já to ale vnímám především tak, že to potenciální násilí v roce 89 nebylo založeno na čiré iracionalitě, jako dnes, byl za ním jakýsi relativně "racionální" mocenský boj, střet nějakých rozumem pojmutelných myšlenkových konceptů, čili schopnost nepřesahovat určité meze (jak se koneckonců ukázalo). Dnes, když sleduji ty naprosto chorobné verbální zběsilé výlevy na nejrůznějších diskusních fórech, iracionální "antisocanské" kampaně založené na těch nejnižších emocích a přitom vedené zcela oficiálními "demokratickými" médii, podprahové povzbuzování lynčovací atmosféry Renčovými předvolebními klipy, Šináglovy akce pro pozdní hrdiny a nakonec už i viditelné násilí, třeba i jen rozmlácené vývěsky ČSSD ve městě, kde žiji, bojím se víc než před sedmnácti lety.

Bojím se proto, že racionálnímu střetu se lze vystavit, ale neumím si poradit s představou střetu s iracionální protofašistickou lůzou, s hysterickými emocemi na úrovni rozběsněných fanoušků Baníku. Atmosféra mi nějak naléhavě připomíná to, co se dělo v Německu počátkem třicátých let - je možné, že to vidím příliš černě a zkratkovitě, ale prostě je to tak.

Omlouvám se, že vás zatěžuji zdůvodňováním a děkuji, že jste si můj dopis přečetl.

Myslíte si, že je pisatelova obava přehnaná? Zde je jeho příspěvek:

Je to zvláštní: kam se podívám, vidím zprávy o volebním patu a úvahy nad tím, jak vyjít ze situace, která nemá východisko, jak zařídit, aby někdo vyhrál remízu.

Nerozumím tomu, proč se někdo neodváží říct, že král je nahý a tyhle volby vyhrály hlasy voličů, kteří hlasovali pro levici, ta ve skutečnosti má v parlamentu 106 hlasů.

Bizarnost situace, kdy vláda deklarované konzervativní antiekologické pravice je závislá na hlasech ekologů, je zřejmá na první pohled a program zelených se se s reálnou pravicovou politikou střetne velmi rychle, tedy nejde-li jen o výtah k moci a příjemným platům pro několik nových vyvolených - doufám, že ne.

Nebaví mě tahle hra na politický double-bind, kdy jedna - ta levicová - strana volebního konfliktu má neustále do střetu vstupovat s handicapem 13-15% hlasů, které se předem nepočítají. Těch 13-15% hlasů jsou hlasy pro stranu, o které už 17 let před každými volbami slyšíme, že je zločinecká, že chystá spolu se sociálními demokraty znárodňování, koncentráky, dráty na hranicích, ačkoli celých těch sedmnáct let se doposud nikdo ani nepokusil tuto zločineckou organizaci trestně stíhat, i když důvodů - alespoň verbálně - je, zdá se dost.

Nestalo tak kupodivu ani v první polovině devadesátých let, kdy nebezpečí restaurace předlistopadových poměrů nevypadalo tak úplně nereálné jako v současnosti a dnes mobilisující měli v parlamentu pohodlnou většinu a za sebou legitimní podporu většiny národa - tehdy to možné bylo - nestalo se, proč? Někdy to vypadá, jako by stálý handicap pro levici v politickém soupeření přinášel druhé straně nějakou vítanou výhodu, jako by dnes bezzubý a po letech legitimizace komunistů volbami a pobytem v parlamentu téměř již bezpečně nerealizovatelný požadavek zákazu KSČM před lety byl nebezpečný tím, že by se mohl stát realitou - a mohl přesměrovat těch 15% levicových hlasů "legitimní" levici.

Podle mého názoru výsledek těchto voleb - vítězství voličů hlasujících proti konzervativní pravici a "liberálním" experimentům - říká mimo jiné to, že voliči volili tak, jak volili i bez ohledu na možné "nebezpečí" menšinové vlády s podporou této tabuizované strany, čili, že strach z návratu starého režimu už je opravdu jen umělé živená propagandistická bublina.

Přesto se ale domnívám, že původní KSČ jako skutečně zločinecká organizace měla být rozpuštěna stejně, jak se to stalo s aktivistickými stranami po 2. světové válce pro své nepopiratelné zločiny, ale i proto, že se jí minimálně v naší části Evropy podařilo totálně zdiskreditovat myšlenku demokratického socialismu (a dnes jak žába na prameni 17 let zkresluje výsledky voleb tím, že na sebe stahuje hlasy levicových voličů a umožňuje tak pravici snadno tuto část hlasů škrtat) - nestalo se to, a dnes je na rozpuštění řadou voleb legitimizované strany jistě trochu pozdě, bohužel a symptomaticky především určitě pro ne zcela náhodné ne-činění pravice.

Výsledek voleb nicméně podle mě dále naznačuje, že tento pro pravici jistě výhodný stav by se konečně měl změnit - neférová situace, kdy se část hlasů pro levici předem anuluje, kdy strana, které tyto hlasy patří, slouží k pohodlné propagandistické diskreditaci hlasů pro levici vůbec jako " zločinecká organizace", se kterou se "veřejně nejedná" (ale potichu ano, když se to pravici utilitárně hodí), přece není zrovna vzorově demokratická, a jak se nyní ukázalo, vytváří falešné "neřešitelné" situace a zcela zbytečné napětí.

Snad tedy konečně nazrál čas na to, přestat hrát tu schizofrenní hru na zločineckou organizaci, kterou trestáme tím, že s ní nemluvíme, hru, ke které přinejmenších v posledních komentářích koneckonců přihráváte také, a buď ve spravedlivém soudním procesu doložit její nedemokratičnost a zločinnost a v důsledku toho ji konečně zakázat a rozpustit, anebo se přestat tvářit, že její přítomnost v parlamentu neplatí.

Myslíte, že se na naší politické scéně na jde někdo schopný místo levné hysterické propagandy KSČM před soudem skutečně obvinit - a výsledky soudního procesu pak respektovat? Třeba autoři těch poněkud pokryteckých kampaní volajících po jakémsi blíže nedefinovaném administrativním zákazu KSČM (zcela bezpečně touto cestou neuskutečnitelném)?

Asi těžko, já vím. Ale co s tím tedy?

                 
Obsah vydání       9. 6. 2006
11. 6. 2006 Je obava z násilí v ČR dnes oprávněná?
10. 6. 2006 Sebevraždy v Guantánámo jsou "válečným aktem"
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
10. 6. 2006 Co Italové věděli už dávno Jan  Čulík
11. 6. 2006 České noviny: "Nedostatek kněžích" ?
10. 6. 2006 Výzkum STEM neříká, že čtvrtina občanů by nebýt Kubiceho zprávy volila jinak Jan  Faltýsek
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
9. 6. 2006 O prezidentovi, utopiích a dědictví nenávisti Karel  Dolejší
10. 6. 2006 "Zelení nemohou mít nic společného s pravicí"
10. 6. 2006 Nedovolte Bursíkovi vytunelovat volební kapitál!
9. 6. 2006 Aspoň trochu gramotnosti! Oldřich  Průša
9. 6. 2006 ČT: "Jednání o nové vládě pokračují"
10. 6. 2006 Česká televize v letošních volbách opravdu dostála svého slibu...
10. 6. 2006 Česká televize o koze Štěpán  Kotrba
9. 6. 2006 Američané zuří, že je kritizoval britský náměstek generálního tajemníka OSN
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Fellini? Všechno je Fellini! Jan  Paul
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Každá mystika vede k absolutní vládě osvícených Milan  Valach
9. 6. 2006 Ještě něco k Lomborgovi Michal  Mašín
9. 6. 2006 Vysoká úroveň racionálního politického diskursu
9. 6. 2006 Volební pat, velká koalice a nové volby Jiří  Hudeček
9. 6. 2006 Paroubek: byla to z mé strany chyba
9. 6. 2006 ČSSD nemůže podpořit vznik vlády "Panské koalice" Jiří  Paroubek
9. 6. 2006 Močit na dveře politických protivníků je tak hrdinské
9. 6. 2006 Zpravodajství po sedmi letech
9. 6. 2006 Hostinská utopie Václav  Dušek
8. 6. 2006 Nelibý odér stovky Oldřich  Průša
9. 6. 2006 Ideové otazníky Jiří  Faimon
9. 6. 2006 Jediné řešení je neprůchodné Josef  Vít
9. 6. 2006 O čem Kubice nemluvil Vladislav  Černík
9. 6. 2006 Chvála středu
8. 6. 2006 Jediným řešením je kompromis Jan  Čulík
8. 6. 2006 V české politice chybí nekompromisní postoj
8. 6. 2006 Lidi bolí představa, že by měli druhým naslouchat Vojtěch  Polák
8. 6. 2006 "Slušní občané" budou demonstrovat proti "diktátoru Paroubkovi"
8. 6. 2006 Volební hysterie z ČR do Itálie nedoléhala Jan  Čulík
8. 6. 2006 V Itálii musíte být blondýna se slovanským přízvukem
8. 6. 2006 Den s kanály veřejnoprávní televize Štěpán  Kotrba
9. 6. 2006 Je v zájmu penzistů, aby kapitalisté vydělávali
8. 6. 2006 Ekologismus je špatný, protože je špatný -- áno? Martin  Škabraha
8. 6. 2006 Je nejdůležitější vědět, jaký je ten druhý? Miloš  Dokulil
8. 6. 2006 Národ sobě... Ladislav  Žák
11. 6. 2006 Hospodaření OSBL za květen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce