2. 8. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 8. 2006

Merkelová ztratila trpělivost

Spor spolkové vlády se zdravotními pojišťovnami ohledně plánované zdravotní reformy se natolik zostřil, že do něho vstoupila spolková kancléřka Angela Merkelová. Vyslovila vážné varování na adresu jejich vedení před tím, aby peníze pojištěnců nezneužívaly na organizování protestních protivládních akcí, protože "to nepovažuje za správné". Stalo se tak poté, co šéf spolkového svazu zdravotních pojišťoven AOK Hans Jürgen Ahrens vyzval velkou koalici, aby svou připravovanou reformu zcela přepracovala. Zdůraznil, že AOK se nedá zastrašit a nadále bude "říkat věci, i když některým v Berlíně se to nehodí".

Reforma podle jeho názoru jde pacientům až na životní dřeň protože hrozí téměř zdvojnásobení správních poplatků na 2,5 miliardy euro.Místo, aby odsunuli nepříjemné pravdy, musí mít dobří politici odvahu se za to omluvit. Pojišťovny žádají širokou informační kampaň proti základním zásadám reformy. Na dnešek (1.8.) pozvala sociálně demokratická ministryně zdravotnictví Ulla Schmidtová představitele pojišťoven do svého úřadu s tím, že sáhne k právním krokům, pokud budou překračovat své kompetence. Prezident německé průmyslové a obchodní komory DIHK Ludwig Georg Braun požádal o odsunutí reformy v souvislosti s hledáním kompromisu o tzv.zdravotním fondu, a do té doby raději "nic nedělat". Rovněž sociálně demokratický poslanec Bundestagu Andreas Steppuhn žádal o provedení korektur, protože "s tím, co leží nyní na stole, nemůže souhlasit"a stejného názoru je i řada jeho kolegů v poslaneckém klubu.

Rovněž podle názoru hamburského týdeníku "Der Spiegel" přináší zdravotní reforma pojišťovnám daleko méně úspor, než ohlašovala velká koalice. Podle interní informace ministerstva zdravotnictví přinese v příštích třech letech úspory pouze ve výši 5,3 miliardy euro. Podle mluvčího ministerstva Klause Vatera se přitom jedná o "absolutně spodní hranici" a pojišťovny musí v následujícím roce projednat s lékárníky takové rabaty, aby výrobci vytvořili potenciál pro další úspory. Toho by mělo být dosaženo zostřenou soutěží mezi pojišťovnami, lékárníky a výrobci tak, aby každoročně byla uspořena další miliarda euro. Tím by mělo být současně dosaženo i poklesu rozpočtů nemocnic a spolu se zavedením platby za plastické operace a piercing dosaženo dalších ročních úspor ve výši 60 milionů eur.

Na straně druhé vzrostou náklady za léčbu dětí a rehabilitaci přestárlých, které si v následujícím roce vyžádají náklady ve výši 300 milionů a v roce 2009 již 600 milionů eur.

Včera zahájili zástupci odborového svazu VERDI, kteří zastupují na 400 tisíc zaměstnanců komunálních klinik, jednání o zvýšení mzdových tarifů, když před tím vyšlo do ulic podporovat tento požadavek tisíce zaměstnanců v Berlíně,Hamburku Bonnu, Mnichově a Mohuči. Další protesty se soustředily proti připravovanému zdravotnímu fondu ,kterým by pojišťovny prakticky ztratily vliv na zdravotní systém. Až dosud určovaly výši poplatků, které směřovaly do jejich pokladen. Nyní peníze půjdou přes zdravotní fond a odtud budou přerozdělovány. Na základě zdravotní reformy velké koalice má být proto založen nový vrcholový svaz, který bude o zdravotním pojištění rozhodovat přímo na spolkové a zemské úrovni.V současné době je zaměstnáno v tomto oboru na 25 tisíc osob, které se obávají masivního propouštění, pokud by platby směřovaly do fondu, a tím by přišly každý měsíc o 40 miliard euro od pojištěnců. Zatím co nyní podle jejich názoru pojišťovny zajišťují efektní a cenově výhodné transakce, pak se lze oprávněně obávat, že zřízením mamutího fondu zvýší jeho byrokraté náklady na dvojnásobek. Proto byl vypracován "akční plán", který má proti zdravotní reformě mobilizovat všechny zemské svazy, zemské vlády, novináře a oblastně příslušné poslance až do poloviny září, kdy se má sejít spolkový sněm k prvému podzimnímu zasedání. Jak napsal list "Die Welt", poprvé se tak vláda pokusila prolomit staré struktury ve zdravotnictví. "Jde o peníze a moc - proto také zdravotní pojišťovny zahájily dosud nevídaný boj proti vládě".

Souběžně s tímto protestem vstoupila do šestého týdne stávka klinických lékařů ve stovce měst deseti spolkových zemí poté, co byly přerušeny rozhovory o nových platových tarifech. Podle údajů Marburgerského svazu, který je koordinátorem těchto akcí, zapojili se do protestních akcí též saští lékaři a zdravotníci ve Šlesviku Holštýnsku po přerušení opět vstoupili do stávky. Na dva tisíce lékařů přitom demonstrovalo v Dortmundu za svá práva. Stávka vyvolala nebývalou solidaritu mezi zdravotníky a na stávkovém fondu je nyní k dispozici přes 110 tisíc euro na podporu lékařů. Z toho téměř 40 tisíc euro vynesla sbírka pořádaná z iniciativy světoznámé berlínské Charité. Peníze přicházejí Marburgerskému svazu v pravé chvíli, protože kliničtí lékaři nemají k dispozici žádný stávkový fond. Pokud lékaři stávkují, pak na svůj vlastní účet a peníze z fondu budou aktuálně dány k dispozici lékařům komunálních klinik.

Merkelová však hájí připravovanou zdravotní reformu, která je produktem kompromisu uvnitř velké koalice.Podle jejích slov bylo "vytvořeno něco původně nepředstavitelného". Podle ministra za bavorskou CSU Horsta Seehofera stojí nyní před koalicí "úkol hodný Herkula", převést ji do praxe. Bez " striktní výdajové disciplíny mohla by se velmi rychle prodražit".

                 
Obsah vydání       2. 8. 2006
2. 8. 2006 Cizí protiraketová základna v Česku? Stanislav  Kaucký
2. 8. 2006 Ruský generál kritizuje americký program Národní raketové obrany (NMD)
2. 8. 2006 Máte pravdu, s těmi brdskými lesy si to ještě rozmyslím
2. 8. 2006 Několik důvodů pro raketové zamyšlení Štěpán  Kotrba
2. 8. 2006 Válka není řešení Oskar  Krejčí
2. 8. 2006 Válka o ropu jinými metodami Štěpán  Kotrba
2. 8. 2006 Izrael postupuje do hloubky libanonského území, syrský zásah nepravděpodobný Karel  Dolejší
2. 8. 2006 Politici, kteří koušou Jaklovou Štěpán  Kotrba
2. 8. 2006 Rektora VŠUP odvolal prezident Jan  Paul
2. 8. 2006 Pane Cveku, probuďte se! Jiří  Jírovec
2. 8. 2006 Podpisová akce proti americké základně v ČR
2. 8. 2006 ■ ■ ■ Viola  Fischerová
2. 8. 2006 Budeme bránit Ameriku svými těly Ivan  Kunc
2. 8. 2006 Izrael se v Libanonu chová velmi trpělivě
2. 8. 2006 Merkelová ztratila trpělivost Richard  Seemann
1. 8. 2006 MF Dnes: Demokratickým názorům občanů není radno důvěřovat Petr  Wagner
1. 8. 2006 Human Rights Watch: Izrael je zodpovědný za útok v Kaně Karel  Dolejší
1. 8. 2006 Když se řekne svinstvo Bohumil  Kartous
2. 8. 2006 Hack: stránky Kremlin nahradil siOux Štěpán  Kotrba
1. 8. 2006 Sklízejí bouři
2. 8. 2006 Obří sochy v optice pubertální poezie Tomáš  Urban
1. 8. 2006 Platí stále odluka církve od státu? Bohumil  Kartous
1. 8. 2006 Prošlé jako symbol živého Alex  Koenigsmark
31. 7. 2006 Robert Fisk: Jak můžeme zůstávat v nečinnosti a dovolit, aby tohle pokračovalo?
2. 8. 2006 Free tekno cola Ladislav  Žák
31. 7. 2006 c23chtek Doupov 2oo6 - armádní cvičení v pohodičce Štěpán  Kotrba
31. 7. 2006 Izrael bombarduje Libanon navzdory "přestávce v náletech"
31. 7. 2006 Irák: Spíše nightmare než cakewalk Jakub  Rolčík
1. 8. 2006 Česká televize porušila zákon pořadem Vybydlená planeta Ivan  Brezina
31. 7. 2006 Martin van Creveld: "Počínaje Libanonem, jdeme od porážky k porážce" Karel  Dolejší
31. 7. 2006 Dvě významné české filmové akce Jan  Čulík