Evo Morales oznámil Alternativní klimatický summit v dubnu 2010 v Bolívii

28. 12. 2009

KK│ Bolivijský prezident Evo Morales, který soudí, že „kodaňská konkláve“ (conclave de Copenhague) skončila naprostým fiaskem, se „chopil iniciativy svolat na příští rok Světový summit národů o klimatických změnách na obranu lidstva, života a planety“ (Sommet Mondial des Peuples sur le Changement climatique pour la défense de l’Humanité, de la vie et de la planète). Oznámil to den před Štědrým večerem na tiskové konferenci v prezidentském paláci. Setkání se uskuteční v Bolívii v dubnu 2010.

Výsledky jednání budou předány účastníkům Summitu o klimatických změnách, který se koná v prosinci 2010 v Mexiku. Účastníci alternativního bolívijského summitu a účastníci mexického summitu státníků budou tedy mít nejméně půl roku, aby našli „společná kompromisní řešení“.

Do Bolívie budou pozváni odborníci, vědci, universitní profesoři a aktivisté společenských nevládních organizací a hnutí. Nebudou pozváni šéfové vlád a oficiální představitelé. Ti v Kodani ukázali, tvrdí Evo Morales, že „nejsou schopni se sami dohodnout a přijmout konkrétní opatření“, „jsou schopni  analyzovat pouze účinky klimatických změn, nikoliv příčiny“, a „jistí prezidenti nás přesvědčili, že dávají přednost penězům a zisku před obranou života“.

„Jelikož není shoda, jelikož trvají hluboké ideologické spory o tom, jak účinně čelit světovým nebezpečím, ať tedy se mobilizuje lid a určí, jaká se má vést politika“. „Obrana života, lidstva a práv Matky Země bude možná jen se změnou světové politiky. Jen tak se zabrání globálnímu oteplování, které ohrožuje život na planetě“, prohlásil bolivijský prezident. Evo Morales je přesvědčen, že bolivijský alternativní summit bude „krokem na cestě k ratifikaci Všeobecné deklarace práv Matky Země světovou veřejností“.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 28.12. 2009