Americká armáda a britská rozvědka daly podvodníkovi "tisíce dolarů" ve snaze "ukončit vojenský konflikt" v Afghánistánu

27. 11. 2010 / Jan Čulík

V posledních hodinách vyšla najevo poněkud komická epizoda, která dokazuje, jak naprosto kulturně mimo jsou britské a americké úřady, když se snaží zasahovat do společností neanglosaských komunit.

Epizoda dokazuje, jak nesmírně důležité je studovat interkulturní neporozumění a věnovat se rozdílům mezi jednotlivými kulturami, a to nejen evropskými a mimoevropskými, ale i v Evropě. A právě toto studium je na západních univerzitách v poslední době probíhajícími nesmyslnými škrty nejvíce ohroženo - západní společenství se uzavírají do sebe a přestávají investovat peníze do studia jiných kultur. Povede to časem k sílícímu mezinárodnímu nedorozumění a k válkám, varuje Jan Čulík a dodává: Je tristní, že v této zhoršující se situaci ani nenapadne hloupé české politiky, že je ze strategických, globálních vojenskopolitických důvodů, nesmírně důležité, aby ve vlastním zájmu na zahraničních univerzitách finančně podporovali studium české a středoevropské kultury.

Ale k věci: POněkud k popukání je, že britská rozvědka MI5 se souhlasem amerického generála McCrystala zahájila tajné vyjednávání s údajným prostředníkem afghánského Talibanu o možném příměří. Tomuto prostředníkovi dala "na znamení dobré vůle" k osobní dispozici tisíce dolarů - Američané se už léta snaží v Afghánistánu a v Iráku převést povstalce na svou stranu tím, že je korumpují penězi.

Potíž je, že muž naprosto neměl nic společného s Talibanem, ovšem britská rozvědka to vůbec nezjistila. Sebral dolary a zmizel.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 26.11. 2010