Chudé země: Nevykašlete se na nás!

28. 11. 2010

Ministři z více než 190 zemí se scházejí v neděli v mexickém městě Cancúnu k diskusi o tom, jak minimalizovat dopad globálního oteplování. Jde o mnoho, očekávání je ale minimální, píše týdeník Independent on Sunday.

Nikdo nepřipravuje potřebné razantní snížení emisí skleníkových plynů, jehož je zapotřebí, aby globální oteplování nepřekročilo 2 stupně Celsia a nezničilo tak velké části planety Země.

Pokud se svět na potřebných opatřeních nedohodne, bude to zřejmě zpečetěním osudu stamilionů lidí, často z nejchudších částí světa, kteří jsou nejvíce ohroženi stoupajícími hladinami moří, suchem a hladomorem.

Rozmělněné přísliby snížit emise, které byly výsledkem loňské zdiskreditované konference v Kodani, nestačí k tomu, aby došlo k omezení zvýšení globálního oteplování na 2 stupně Celsia. Experti varují, že svět rískuje potenciálně katastrofální důsledky globálního oteplování a že bez razatních opatření dojde do konce století k zvýšení globální teploty o 3, nebo i 4 stupně. Rozpustil by se led v Arktidě, celé ostrovní národy by zmizely pod mořem a letní teploty v jižní Anglii by dosahovaly 45 stupňů Celsia.

Britská vláda však varuje, že je téměř stoprocentní, že nebude dosaženo takové dohody, o níž konstatují vědci a aktivisté, že je jí zapotřebí. Ohroženo je téměř 1,7 miliardy lidí, kteří, jak to charakterizuje dobročinná organizace Christian Aid, žijí na "frontové linii globálního oteplování".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 26.11. 2010