Observer: "Internetoví radikálové: hrdinové webu mění svět"

28. 11. 2010

O Vánocích 1990 dokončil v laboratoři v Cernu v Ženevě Tim Berners-Lee nástroje k vytvoření celosvětové internetové sítě. Tento čin, píše v neděli týdeník Observer, vytvořil agendu k dalekosáhlé proměně politické sféry, ve všech ekonomikách, v sociální interakci, dokonce i pokud jde o koncept naší vlastní totožnosti. A mělo to tak obrovský dopad z jediného důvodu - Berners-Lee dal k dispozici tuto technologii všem zadarmo. Vznik internetu je srovnatelný s Gutebergovým vynálezem knihtisku.

K podstatnějším změnám došlo od roku 2003, kdy vznikla celá řada nových vydavatelských platforem, blogů a sociálních sítí.

Zejména vznikla exploze technologií, jimiž se autoři dokázali vyhnout cenzuře v zemích, kde se panikařící režimy snažily potlačovat informace. Například Walid al-Saqaf vyvinul kódovací technologii alkasir, když jemenská vláda zlikvidovala jeho informační portál YemenPortal.net.

Nejznámějším cenzorem je čínská vláda, ale přicházejí důkazy, že i čínská cenzura je neúčinná. Nejpopulárnějším čínským bloggerem je Han Han, osmadvacetiletý automobilový závodník, který publikuje články otevřeně kritické vůči vládě a protože píše hovorovým jazykem mladých a má obrovskou popularitu, úřady proti němu nezasahují.

Keňan Ory Okolloh vytvořil internetový server Ushahidi poté, co se v Keni r. 2007 konaly pochybné všeobecné volby. Server publikoval zprávy o násilí, které mu korespondenti posílali emailem, a lokalizoval je prostřednictvím mapy Google. Tom Steinberg je zakladatelem a ředitelem společnosti mySociety, firmy, která vytváří digitální nástroje pro přímý kontakt mezi jednotlivými občany, místními komunitami a komunální správou.

Christopher "Moot" Poole - 4Chan

Christopher vytvořil server 4chan r. 2003, když mu bylo patnáct. 4chan má 12 milionů čtenářů měsíčně. Je to na obrázky zaměřený bulletin board, inspirovaný japonským serverem Futaba.

JODY McINTYRE -- LIFE ON WHEELS

Dvacetiletý invalidní britský blogger Jody McIntyre vede kampaň za spravedlnost pro Palestince

HAN HAN -- BLOGGER

Osmadvacetiletý čínský blogger Han Han je pravděpodobně nejslavnějším bloggerem na celém světě.

PETER SUNDE -- THE PIRATE BAY

Peter Sunde (32) je švédský zakladatel Pirate Bay, serveru, kde si uživatelé mohou vyměnovat hudbu, počítačové hry, video a mnoho dalšího. R. 2009 byl shledán vinným z porušování copyrightu a čelí osmiměsíčnímu vězení a pokutě, kterou sdílí s kolegy, ve výši 4,1 milionu liber.

WALID AL-SAQAF -- YEMEN PORTAL

Walid Al-Saqaf (37) provozuje jemenský zpravodajský portál z oficiálních i neoficiálních zdrojů o tom, co se děje v Jemenu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 26.11. 2010