Syrská lesbická blogerka je hoax

13. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Mladá arabská lesbická blogerka v Damašku, kterou údajně minulý týden unesly syrské bezpečnostní orgány, je hoax.

Autorem blogu není Arabka z Damašku, ale Američan Tom MacMaster, žijící ve Skotsku. MacMaster je čtyřicetiletý aktivista, zajímající se o Blízký východ. Studuje na Edinburské univerzitě a zveřejnil nyní informaci, že blog syrské lesbičky vytvořil on.

"Netušil jsem, že blog vyvolá takovou pozornost," napsal na webu údajně z "Istanbulu v Turecku".

"Události na Blízkém východě jsou vytvářeny lidmi, kteří je každodenně prožívají. Chtěl jsem je osvětlit pro západní čtenářskou obec."

MacMasterovou přiznání vyvolalo zuřivou reakci od osob, které podporovaly kampaň jeho fiktivní bloggerky. Někteří členové syrské homosexuální komunity poukázali na to, že MacMaster ohrozil jejich bezpečnost a vážně poškodil jejich věc.

Blog "Lesbička v Damašku" vznikl v únoru a jeho cílem bylo údajně vysvětlit, "jaké to je být tady lesbičkou". Blog vyvolal rostoucí pozornost jak se šířilo syrské protivládní povstání. Lesbička popisovala svou účast v pouličních demonstracích a své tajné lesbické vztahy. Nakonec i to, že se je nucena skrývat, protože ji domů přišly zatknout bezpečnosntéí jednotky.

6. června se na bloku objevila zpráva údajně od sestřenice autorky, že byla lesbička zatčena na ulici v Damašku ozbrojenci. Vznikla internetová kampaň za její propuštění.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9327

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2011