Devátá hodina ve středu rozhodne o čtvrtku?

15. 6. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

Určitě nechci malovat čerta na zeď! Jenže prý jsou pozváni na dnešní devátou hodinu předáci odborů na "tripartitu". Opět "na vládu", jako minulou sobotu. Má se takto -- snad ještě na poslední chvíli -- předejít čtvrteční stávce.

Jenže (pokud nebereme teď v úvahu zástupce podnikatelské sféry jako toho "třetího" v té tripartitě) ti další dva o sobě navzájem vědí, že v určitých směrech ustupovat nelze. Ví to ze svého hlediska vláda, vědí to ze svých nemálo opačně nastavených pozic odboráři. A asi nikdo z dalšího možného publika nezapomíná, že odboráři svou stávku nekompromisně vyhlásili -- dokonce jejím přesunem z pondělka (13. 6.) na zítřejší čtvrtek, a to za podmínek, které jim už minulou sobotu zvedly žluč. Vizme: ZDE ZDE

Odbory by snad mohly tu zítřejší stávku odvolat. Ovšem za jakých podmínek? Co doopravdy chtějí odboráři? Ti z dopravy jistě stojí o vyšší odměny za svou -- někdy i riskantní a nemálo zodpovědnou -- práci. Jenže copak se už v mezičase stále silněji neozývalo, a to přímo z odborářských řad, že vláda jedná nekompetentně (ne-li nezodpovědně, ba urážlivě) v řadě oblastí? A nepřidal se dokonce -- už z politických pozic -- také předseda ČSSD B. Sobotka, že má vláda urychleně uvažovat o své demisi a o možnosti předčasných voleb? Přitom sám premiér Nečas také již tvrdil, že cíle té chystané stávky jsou politické, nikoli jen "pracovně-odborové". Zároveň je jaksi ve vzduchu, že se nemálo počítá s masovou účastí lidí na té zítřejší stávce...

Polarita obou hlavních aktérů možné dnešní schůzky v 9:00 je taková, že ani o povaze té chystané stávky nejsou vláda a odbory zajedno. Některé parametry už byly z obou stran nastaveny jako neoblomné. Takže -- ještě před tou pověstnou devátou hodinou, co někdy rozhodne, zda zaprší -- na lepší časy okamžitě nezaprší! Před tou zítřejší stávkou odborářům by tím "tripar-titním" jednáním "na vládě" utekl ten zítřejší trumf!

A po té stávce? Odbory budou mít v rukou nemalé zadostiučinění: masovou podporu vykázanou z veřejných prostranství našich měst. (Kdo se nedostal do práce nebo do školy, to se nepočítá. Finanční ztráty na železnici tamní odboráře také hned zajímat nemusí.) --- Pokud jde o rozdílně nahlížené problémy našeho státu, které vypadají najednou jako dominanta té stávky (a pak v ní je politický podtext, ne-li její záhlaví), ty zůstaly zatím netknuty. Takže bude se muset začít "hrát" pěkně od začátku... Dokonce -- pokud věcně a bez emocí -- tak bez ohledu na tu stávku... Jen bohatší o zkušenost, že na ulici se nic nevyjedná; a chudší o nějaké stamiliony korun, které ta stávka stála.. Je pak jen jedna doplňující otázka: budou se vůbec ještě vyjednávat pracovně-právní otázky, anebo především jejich politické souvislosti? (To samozřejmě ve středu před devátou hodinou dopolední lze odhadovat jen s obavami.)

0
Vytisknout
9448

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2011