Univerzity v Oxfordu a v Cambridgi ostře kritizují anglický návrh nového vysokoškolského zákona

4. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Ve své oficiální reakci na nový návrh vysokoškolského zákona, který připravila britská vláda, varuje správní rada Cambridžské univerzity, že ministři poškodí globální dobrou pověst britských univerzit. Cambridgská univerzita dodává, že je "zdrcena", že vládní návrh nového vysokoškolského zákona neobsahuje žádnou "celkovou vizi ani strategii".

Univerzita varuje, že vysoké školství "nesmí být zredukováno na utilitární rovnici mezi náklady a osobním ziskem" a dodává, že je "politováníhodné", že vládní přístup k vysokoškolské reformě způsobuje "odcizení" vysokých škol.

Dokument, který k návrhu vysokoškolského zákona vypracovala Oxfordská univerzita, varuje, že návrh "způsobí britskému vysokému školství takovou turbulenci, kterou bude sektor pociťovat po mnoho let". Návrh zákona podle Oxfordu "se vůbec nezamyslel nad vazbami mezi výzkumem a výukou".

"Studenti jsou přece partnery při vytváření svého vzdělání, nikoliv konzumenty úzce definovaného vzdělávacího produktu," konstatuje se v dokumentu.

Oxford si také stěžuje, že "realizace modelu 'zákazníkovy volby' ve vysokém školství omezí sociální mobilitu".

Obě univerzity útočí na skutečnost, že se vláda v návrhu vůbec nezabývá otázkou postgraduálního studia.

"Zaměření vládního dokumentu na pregraduální studenty jako na 'jádro systému' a skutečnost, že vládní dokument považuje 'studenty za zákazníky' ignoruje klíčově důležité vazby mezi pregraduálním a postgraduálním vzděláváním i to, jak výuka, která je založena na výzkumu, na mnoha univerzitách vytváří studentovo vzdělání."

Vládní vysokoškolskou politiku kritizují profesoři Oxfordské a Cambridžské univerzity už celou řadu měsíců, avšak tyto dokumenty znamenají novou razantní kapitolu v této kritice, protože je schválily správní rady obou unvierzit včetně jejich rektorů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5562

Diskuse

Obsah vydání | 4. 10. 2011