Jako pozorovatelka při volbách v Moskvě jsem žádné falzifikace nezaznamenala

10. 12. 2011 / Anna Čurdová

čas čtení 4 minuty

Byla jsem jako nezávislá pozorovatelka na volbách v Rusku, píše Anna Čurdová. Misí se účastním už od roku 2003, kdy jsem se účastnila pozorování jako členka Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Od té doby jsem byla monitorovat každé ruské volby. Překvapuje mě hysterie a disbalanc v informování veřejnosti. Netroufám si a ani nebudu hodnotit předvolební kampaň, protože jsme nebyli na dlouhodobém pozorování, ale den voleb byl stejný, jako v jiných zemích.

Byla jsem v Moskvě a ve volebních místnostech, které jsme navštívili jsem neviděli nic neobvyklého, co by připomínalo falzifikace. Drobné technické nedostatky, ale kde nejsou, že?

K tomu, co píší západní média, že si lidé natáčeli plné volební urny - nikde jinde by to nebylo možné, protože urny jak u nás, tak určitě v Británii i v USA jsou plně uzavřené a nikoli z průhledného plastu jako na Ukrajině a v Rusku.

Průhledné jsou na doporučení Rady Evropy a OECD. Část volebních místností byla vybavena elektronickými urnami a rovněž poprvé se v Moskvě zkoušelo úplné elektronické hlasování ( nikoli z domova, ještě ve volební místnosti, ale již prostřednictvím hesla a monitoru, stejně jako v USA a mám pocit, že volbu Baraka Obamy nikdo nezpochybňoval).

V neděli jsem se pohybovala i kolem Rudého náměstí, kde jsou zátarasy vždycky, byly tam i v pátek a v sobotu, a byly tam i při mé poslední návštěvě. Na Rudém náměstí byla řada turistů z různých zemí, velké kluziště a chyběla fronta do mauzolea.

Rovněž mi není jasné, proč česká média, která obvykle nedávají prostor českým opozičním stranám a už vůbec ne neparlamentním stranám, jsou plná opozičních ruských stran, ale nikde není pohled z druhé strany, snad jeden rozhovor v Lidovkách s předsedou hnutí Naši. Když už nic jiného, tak alespoň snaha o určitou objektivitu by snad mohla být.

Ještě doplním, že monitorovací misi nezávislých pozorovatelů tvořilo cca 50 lidí, tedy více než pozorovatelů z Rady Evropy a byli v ní poslanci Evropského parlamentu, izraelského Knesetu, britské Dolní komory, belgického parlamentu, dále bývalí poslanci, sociologové, politologové např.italský politolog Giulietto Chieza, který se dloudobě věnuje problematice Ruska, zástupci nevládních organizací i z USA a řada dalších.Všichni jsem byli vázání slibem, že budeme dodržovat pravidla nezávislého a objektivního monitoringu.

Nejde jenom o volební den, ale třeba i o televizní debaty. Rozhovor před volbami s německým ekonomem ruského původu Kernem o budoucnosti Evropské unie byl velmi otevřený a upřimně, nic podobného jsem z českých médií neslyšela. Rovněž se hovořilo o budoucí spolupráci Evropy a Ruska, která je žádoucí pro celé teritorium z hlediska nejenom hospodářského, ale i politického a pragmatického.

Rovněž povolební debata, kam byly přizvány všechny politické strany včetně těch mimoparlamentních byla nesmírně otevřená a živá a každý mohl říct svůj názor.

Nedělám si žádné iluze o Rusku, ale nedělám si ani žádné iluze o demokracii v USA či v jiných částech světa. USA by mohly kritizovat pouze v případě, že jsou samy úplně čisté, ale upřímně - co pochybností a falsa z předposlední volby amerického prezidenta.

PS. I po minulých volbách byla snaha ze strany OECD a některých členů Rady Evropy volby shodit a prohlásit je za nedemokratické a neférové. Dokonce došlo k tomu, že jsme se na tiskové konferenci monotorovací mise PASE dohodli na výstupu a než jsem dojela v Moskvě na velvyslanectví, bylo vše trochu jinak. A byl to pak právě můj článek v Blistech a reakce předsedy konzervativní frakce v PASE Brita, na jehož jméno si teď nemohu vzpomenout, a dalších, kteří jsme se vzbouřili proti disbalanci.

0
Vytisknout
13094

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2011