Výzkumníci žádají ukončení bezvýsledných klimatických summitů

17. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

Po léta jsou pořádány ohromné klimatické summity OSN, které ovšem přinesly jen velmi skromné výsledky. Experti na klima, kteří jsou přesvědčeni, že prakticky neexistuje šance dosáhnout mezinárodní dohody o snížení emisí, navrhují stávající systém zrušit zkusit něco nového.

Letošní klimatická konference v Dauhá opět přinesla mnoho krásných slov a rozmáchlých příslibů, ale ve skutečnosti se tak tak podařilo odvrátit úplný kolaps jednání - a za úspěch se dnes vydává už to, že se nepřestalo jednat. Mezinárodní dohoda o emisích, která měla být uzavřena již v roce 2009 v Kodani, byla odložena na rok 2015.

Někteří špičkoví výzkumníci už mají takové praxe dost a žádají, aby klimatická šaráda byla ukončena. Pokud se má o něčem jednat, tak o konkrétních opatřeních na ochranu klimatu, ne o proklamacích, že oteplování lze zpomalit - bez toho, aby se cokoliv udělalo.

Současná jednání jsou příliš fixována na cíl udržet nárůst teploty pod hranicí dvou stupňů Celsia, což se ale už zřejmě nepodaří. Proto někteří navrhují, aby se místo toho úsilí soustředilo především na vyrovnání se s nevyhnutelnými důsledky změny klimatu. To znamená regionální iniciativy v širším rámci OSN, nikoliv symbolická jednání o průměrné globální teplotě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7338

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2012