Osobní zkušenosti s Karlem Schwarzenbergem

13. 1. 2013 / Václav Novotný

čas čtení 2 minuty

Dovolil bych si reagovat článek "Karel Schwarzenberg je velký duch a má obrovské charisma".

Nevím, zda měl autor článku možnost mluvit osobně s panem Schwarzenbergem. Já vícekrát. Poprvé to bylo v osobním rozhovoru, kdy jsem se ho ptal, jak je možné, že Česká republika v OSN prostřednictvím MZV hlasovala proti přijetí usnesení o zákazu používání ochuzeného uranu ve vojenské munici. Z rozhovoru vyplynulo, že to prý spletl nějaký úředník. Na následující otázku, jak se nějaký úředník MZV dostal na jednání OSN a zda byl zmocněn hlasovat, již neodpověděl a odešel. Při projednávání církevních restitucí jsme vydželi s ostatními na galerii v Poslanecké sněmovně až do konečného hlasování, které proběhlo po půlnoci. Při odchodu pana Schwarzenberga z Poslanecké sněmovny mu byla položena otázka, jak je možné, že ještě před závěrečným hlasováním ( druhé kolo )k církevním restitucím byla v ČT zveřejněna zpráva, že u Evropského dvora bude uplatněn požadavek k restitucím z maďarské strany. Odpověď pana Schwarzenberga byla: polib si.

Velký duch a obrovské charisma je spíše zbožné přání autora a není třeba uvádět stovky dalších nevyvratitelných faktů, počínaje turismem v politických stranách, přes financování kampaně. Ostatně prohlášení, že nikomu není nic do toho, jak nabyl peníze či majetek, vypovídá vše. Jako místopředseda vlády je zcela zodpovědný za problémy společnosti a to není ani třeba zdůrazňovat jeho pozici bílého koně představujícího předsedu TOP 09.

Můžeme si jen přát, aby tvrzení o hloupých voličích, pravděpodobně pravicových, bylo pravdivé. V opačném případě by se mohlo jednat o určitý stupeň fanatismu v pohledu neúprosných faktů o osobě pana Schwarzenberga. Potvrzuje se varování politoložky Vladimíry Dvořákové.

0
Vytisknout
30160

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2013