Bohatý člověk má povinnost dávat na charitu, to není zásluha

15. 1. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Mě osobně fascinuje, kolik emocí vyvolává volba mezi Zemanem a Schwarzenbergem, byť většina autorů uznává, že obě možnosti jsou špatné. To ten malý rozdíl stojí za tolik energie? Není za tím spíše nějaký netvorný obraz těch druhých, těch voličů toho druhého, kteří jsou vnímáni jako zlí a musí se proti nim bojovat?

Amnestie/abolice nebo sněmovní volby zdaleka tolik emocí nevyvolávají. Kdyby lidé tu smršť článků o kandidátech věnovali tvrdému psaní stále dokola o hnusu amnestie/abolice, asi by udělali lépe. Kdyby přemýšleli nad tím, jak v příštích volbách do Sněmovny porazit ODS a TOP09, udělali by taky lépe.

Kdo bude mít Sněmovnu a vládu, ten bude mít vše. Bez toho situaci v zemi reálně nelze změnit k lepšímu.

Ale neodpustím si pár slov ke na čtenářské reakci "Karel Schwarzenberg je dobrý člověk". Myslím, že u bohatého člověka je téměř povinnost dávat prostředky na charitu, zejména u bohatého člověka, který chce být veřejně činný. Není na tom nic mimořádně dobrého, je to samozřejmost.

Pokud je ovšem pan Schwarzenberg ministr zahraničí, šéf vládní strany, místopředseda vlády, tak by měl dělat mnohem více než běžný veřejně činný boháč.

Je zodpovědný za vládní politiku, s tím se nedá nic dělat. Je zodpovědný za stav v této zemi, protože jako člen vlády a člen sněmovní většiny má dělat vše pro to, aby zdejší poměry zlepšil.

Lichváři, hazard, korupce, podvody, lidé haní do bídy, absence práva, čistý a nevinný soudce Berka... to všechno padá na hlavu Nečasovy vlády.

Kdyby panu Schwarzenbergovi opravdu záleželo na lidech, nemohl by se toho účastnit, stále dokola by upozorňoval na potřebu změny a po Klausově amnestii/abolici by podal okamžitě demisi.

Proti Miloši Zemanovi jsem už do Britských listů psal a myslím, že mne nikdo nemůže podezřívat, že bych kritizoval Schwarzenberga proto, abych nahrál Zemanovi.

Na Schwarzenbergovi mne v zásadě nakonec nejvíce odpuzuje ta nekritičnost jeho příznivců. Proč z něho musejí dělat velkého člověka? Proč Věra Čáslavská píše děkovná slova za něco, co je samozřejmost? To mi připadá naprosto šílené. O slovech pana Menzela ani nemluvím.

0
Vytisknout
9368

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2013