Karel Schwarzenberg je velký duch a má obrovské charisma

13. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Pan Čulík se ve svém článku: "Záhada voličského rozhodování: proč někteří podporují Schwarzenberga, když nemá jediný pozitivní rys?" ostentativně diví, proč někteří lidé chtějí hlasovat pro Karla Schwarzenberga a nechápavě se dožaduje, jestli by mu to někdo mohl objasnit. Diví se proč má spolu s běžnými lidmi také "záhadně podporu například mnohých členů tzv. pražské kulturní obce" a dále se diví a diví dalším věcem, píše Jaroslav Chroust.

Podle mého názoru, pokud někdo neví o skutečnostech, se kterými se lze snadno seznámit, může to mít několik důvodů.

  • seznámit se s nimi nechce, je mu to lhostejné
  • nemá k tomu příležitost (například žije několik let v jihoamerickém pralese)
  • seznámit se s nimi neumí, protože je hloupý

Nevím na kolik se každá z těchto možností dotýká autora článku pana Čulíka, ale mám pocit, že tady se nabízí ještě další možnost. A to prostě jen, pravděpodobně z nějakého důvodu osobní nesympatie, nutkání pomlouvat a škodit. Přirozené charisma Karla Schwarzenberga je tak jednoduše v přímém rozporu z bezkrevností a unylostí jednoho komentátora Britských listů a z toho by přirozeně "mohlo jednoho klepnout".

Pan Čulík si otevřel webovou stránku Wikipedie a účelově odsud vybral několik "údajně", "prý", pravdivých skutečností, se kterými si navíc ani nedal práci, aby je nějak posoudil, natož ověřil. Netřeba, nemá k tomu odbornost ani chuť. Takto zveřejněné informace nemohou nijak obstát. Ani další z plivanců na Karla Schwarzenberga, které následují v článku, nestojí autorovi za bližší objasnění. Jakože například Jiřímu Čunkovi, ve skutečnosti žádná zkorumpovanost skutečně prokázána nebyla, což byla podmínka pro odstoupení z vládní funkce. Dále praktické důvody pro uznání Palestinského státu, když tento pro toto uznání splnil podmínky a další, které autor prostě "neřeší", jelikož nezná, anebo nechce znát.

Ne na všechno člověk musí být dostudovaný. Jak život ukazuje, běžně se profilují osobnosti s přirozenou inteligencí, espritem a autoritou, jakou Karel Schwarzenberg je. Prostě je to tak. Velký duch se vyznačuje tím, že nekritizuje, ale tvoří a spojuje. Proto (...přece snad nemohou být tak pitomí, aby se rozhodovali zcela iracionálně. Co na něm vidí?) má tedy Karel Schwarzenberg tak záhadnou podporu. Malý duch vždy jen ploše kritizuje a nespokojenost se sebou samým ventiluje pavlačovými drby.

Nicméně zaplať pánbůh, že existuje prostor, jako zde v Britských listech, kde lze různé názory konfrontovat.

0
Vytisknout
16688

Diskuse

Obsah vydání | 14. 1. 2013