Karel Schwarzenberg citován v rakouském deníku Die Presse:

"Zeman a Klaus chtějí zabránit 'novému zhodnocení' poválečného vyhnání sudetských Němců"

23. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Rakouský deník Die Presse zveřejnil 21. ledna 2013 na straně 9 krátkou zprávu (rubrika "In Kürze"), podle níž Karel Schwarzenberg "tvrdí, že Miloš Zeman společně s odcházejícím prezidentem Václavem Klausem tvoří 'silovou skupinu', která chce zabránit novému zhodnocení" (v originálu "eine Aufbereitung") "poválečného vyhnání Sudetských Němců," upozorňuje Matěj Sedláček a pokračuje:

Slovo die Aufbereitung je velmi obtížně přeložitelné, nemá v češtině vhodné synonymum a je i málo používané. Jeho běžné užití je jinde - například "úprava nebo zpracování surovin" nebo "příprava něčeho za účelem něčeho jiného", např. zbroušení povrchu něčeho za účelem natření barvou apod.). Zde je snad užité jako zástupný výraz, aby nebylo potřeba užít jiné, příliš konkrétní výrazy. - Náš německý spolupracovník Uwe Ladwig vysvětluje: "Slovo Aufbereitung naznačuje, že se chce někdo v té souvislosti znovu podívat na fakta a přitom rozhodnout, jaké nové poznatky z toho vyplynou."

Uvedený názor deník klade Schwarzenbergovi přímo do úst a vše nasvědčuje tomu, že může pocházet z vyjádření, které ministr a kandidát snad poskytl deníku, který má v Praze svého zpravodaje. Text má nadpis "Silová skupina proti zvládnutí (nebo "přemožení") minulosti".

Zpráva je to velmi zvláštní a zajímavá, protože narozdíl od rakouských novin se Schwarzenberg českým novinářům dosud se žádným svým plánem nebo úsilím na "úpravu nebo nápravu" (Aufbereitung) "poválečného vyhnání Sudetských Němců" nesvěřil.

České čtenáře, žijící v domnění, že záležitosti dávného česko-německého nepřátelství jsou už definitivně vyřešené, patří minulosti a současné vztahy jsou dobré, může rakouským deníkem uveřejněná zneklidňující zpráva vést k zamyšlení, o co snad Schwarzenberg (nebo deník, kladoucí mu ta slova do úst) v této dávno uzavřené otázce jejím novým otevíráním usiluje. Schwarzenberg podle deníku Die Presse pokládá tuto oblast zřejmě za nedořešenou a její dořešení (kterého má být Schwarzenberg snad možným garantem) se podle něj snaží skupina Zeman-Klaus údajně zabránit. Celý rakouský text zde citujeme v originále, takže si jej každý může sám posoudit:

"Machtgruppe" gegen Vergangenheitsbewältigung

Der tschechische Außenminister Karel Schwarzenberg, der für das Staatspräsidentenamt kandidiert, hat seinen Rivalen Milos Zeman scharf kritisiert. Schwarzenberg behauptet, dieser bilde gemeinsam mit dem scheidenden Präsidenten Vaclav Klaus eine "Machtgruppe", die eine Aufbereitung der Nachkriegsvertreibung der Sudetendeutschen verhindern wolle.

(Die Presse, 21. ledna 2013, s. 9).

0
Vytisknout
13344

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2013