Výstava "Láska překračuje rozdíly" na univerzitě

23. 5. 2013 / Giorgio Cadorini

čas čtení 2 minuty

V Udine zahájilo sdružení Iris 14. května fotografickou výstavu Eriky Zucchiattiové "Amore oltre le differenze" (Láska překračuje rozdíly), která potrvá do 7. června. Výstava zdobí vstupní halu honosného Paláce Antoniniových, hlavní budovy humanistického pólu Furlanské univerzity ve středověkém centru města Udine, bývalém sídle Aquilejských patriarchů.

Na úvodu ceremonie promluvil Alessandro Baldo, předseda sdružení Iris: "Je to velké zadostiučinění pro naše sdružení být hosty v tomto paláci za podpory naší univerzity, které děkujeme. Naše snaha, prostřednictvím těchto fotek, je dodat odvahu a sílu všem klukům i holkám, kteří se bojí žít, a dát najevo ostatním, co pro ně znamená láska."

Jménem rektorky ještě uvedla profesorka Raffaella Bombiová: "Ráda jsem si prohlédla výstavu ještě před zahájením a oslovila mě spontánnost obrazů. Cjsme hrdi na to, že v tomto paláci -- v prostorách kde lidé studují a snaží se o lepší svět -- hostíme tuto výstavu, jejž dobře pojali studenti, kteří spojují svůj čas ve chvályhodné činnosti."

Těmito slovy osvětlila své dílo Erika Zucchiattiová: "S touto výstavou jsem chtěla nově vykládat výraz 'tabu`, protože bije do očí, jak homosexualita a láska mezi lidmi s jinou kulturou zneklidňují naši společnost. Láska tvoří vždy jisté riziko, přece se musíme všichni odvážit milovat!"

Sdružení Iris založila na počátku roku 2010 skupina studentů a studentek -- někteří z nich mají homosexuální orientací, někteří heterosexuální -- ve snaze podpořit možnost pro všechny žít přirozeně ve společnosti, aniž by někteří museli skrývat svou sexualitu. Už v létě téhož roku přijala Furlanská univerzita skupinu mezi uznaná univerzitní studentská sdružení.

Zucchiattiová fotila členy sdružení Iris. Každá dvojce, ať jsou to žena a muž či dva muži či dvě ženy, vyjadřuje svým vlastním způsobem své pojetí lásky. Do souboru patří i pár aktů. V doprovodném textu je vysvětleno, že dvojce jsou složeny nehledě na skutečnou orientaci. A skutečně tam jsou vidět jenom mladí lidé, kteří se umějí mít rádi. A dělá to vám sakramentsky dobře.

Martino dicatum -- Věnováno příteli Martinovi Putnovi

Podrobnosti v italštině ZDE

0
Vytisknout
7717

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2013