Cannes: Zlatou palmu získal film o lesbické lásce

27. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Hlavní cenu filmového festivalu v Cannes, Zlatou palmu, získal film Modrá je nejteplejší barva, francouzský snímek tuniského režiséra o vášnivé lesbické lásce dvou žen žijících v současnosti ve francouzském městě Lille. Domácí obecenstvo cenu přivítalo ovacemi s pocitem, že film ospravedlňuje nedávné bolestné vítězství aktivistů v jejich úsilí legalizovat sňatky homosexuálů.

Režisér Abdellatif Kechiche věnoval svou cenu "mládí Francie" a tuniské revoluci, kde "mají touhu být svobodní, vyjadřovat se a milovat v plné svobodě". Režisér dodal: "Mladí lidé ve Francii jsou často hodně napřed před mou generací ve svém myšlení, a jsou otevření světu. Tuniská mládež je také taková: Proto se uskutečnila revoluce. Starší lidé neposlouchali."

V důsledku častých erotických scén se film bude promítat v Tunisku jen velmi těžko. Režisér dodal: "Udělám, co bude v mých silách, aby tam byl viděn. Ale jsou i jiné země, jako například Itálie, které mají problém s cenzurou. Doufám, že tento film pomůže."

Předseda poroty Steven Spielberg film silně pochválil: "Tento film je fantastický milostný příběh... Naprosto nás fascinovaly tyto dvě brilantní mladé herečky a způsob, jímž režisér své mladé herečky pozoroval." Spielberg odmítl, že porota v udělení hlavní ceny festivalu tomuto filmu jednala politicky. Promluvil však na podporu kampaně ve prospěch legalizace homosexuálních sňatků, což je kontroverzní téma jak ve Francii, tak v USA.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8767

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2013