Na úřadech práce fronty antropologů nestojí

27. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva České asociace pro sociální antropologii

Česká asociace pro sociální antropologii dementuje výroky prezidenta republiky Miloše Zemana o uplatnitelnosti absolventů oboru kulturní a sociální antropologie.

Prezident Miloš Zeman v rámci diskuze po svém vystoupení na Žofínském fóru 20.5. 2013 vyjádřil přesvědčení, že české vysoké školy by měly být financovány podle uplatnitelnosti absolventů na trhu práce. Kulturní antropology přitom označil za příklad absolventů neuplatnitelných. Podle jeho vyjádření "máme nejvíce kulturních antropologů na milion obyvatel na světe, ale bohužel většinou ten antropolog po absolvování jde na úřad práce. A jsou školy, které mají devadesáti, pětadevadesáti procentní uplatnitelnost." Odvolává se přitom na skutečnost, že "dnes již existují zhruba desetileté časové řady této uplatnitelnosti."

Česká asociace pro sociální antropologii se proti těmto nepravdivým tvrzením z úst hlavy státu důrazně ohrazuje. Číselné řady uplatnitelnosti, respektive nezaměstnanosti absolventů VŠ, existují pouze pro celé fakulty, nikoliv pro obory. Ani tyto řady však nedokazují, že by fakulty, které obor sociální a kulturní antropologie či příbuzné obory vyučují, "produkovaly" více nezaměstnaných. Některé z těchto fakult naopak dosahují oné devadesáti až pětadevadesáti procentní uplatnitelnosti.

Sociální a kulturní antropologie vychovává studenty ke kritickému a analytickému myšlení, schopnosti navrhovat řešení problémů, které před nás staví dnešní provázaný a nejistý svět. Pracují proto ve státní správě i v samosprávách, v soukromých firmách i neziskovém sektoru. Uplatňují se například v diplomacii, médiích, humanitárních organizacích, sociálních odborech měst, zahraničním obchodě, při průzkumu trhu nebo v reklamních agenturách. Na úřadech práce fronty antropologů nestojí.



Za Českou asociaci pro sociální antropologii
Doc. PhDr. Zdeněk Uherek, CSc.
Mgr. Luděk Brož, M.Phil., Ph.D.
Mgr. Martin Heřmanský, Ph.D.
Mgr. Martin Hříbek, Ph.D.
PhDr. Alemayehu Kumsa, Ph.D.
PhDr. Michal Tošner, Ph.D.

Česká asociace pro sociální antropologii
Na Florenci 3
110 00 Praha 1

0
Vytisknout
12484

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2013