První práce, první byt? S ODS určitě ne!

13. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

ODS, která v naší zemi prosazovala tu nejasociálnější politiku celých sedm let, si najednou vzpomněla, že chce prožívat s lidmi této země jejich životní příběhy. Má to jeden zásadní háček -- do strastiplné situace je přivedla právě ona se svými koaličními partnery. Ať už to byla Strana zelených, KDU-ČSL v první etapě vlády pravice, nebo trvale oživovaní papaláši z TOP 09 a (ne)strana LIDEM s intermezzem Věcí veřejných, píše student Filip Zachariáš.

Samotný fakt, že se ODS zaměřila na toto téma, je však velkým překvapením. Zvláště když vzpomeneme na nedávné výkřiky senátora Kubery o nesmyslnosti práva na první zaměstnání. Pojďme se ale podívat, jak na to ODS půjde.

Svůj recept, jak obyvatelům ČR pomoci, začíná ODS u mladých. První byt a první práce jsou zajisté jedny ze základních věcí, o které se bude absolvent školy zajímat. V současné době hledá práci 20 procent mladých do 25 let. Pozornost si však zaslouží fakt, že ještě v roce 2008 bylo toto číslo poloviční. Nakolik tedy funguje léčba nezaměstnanosti mladých v režii ODS, jsme si během posledních let mohli vyzkoušet v praxi.

Ve svém programu nabízí mladým, kteří začnou podnikat do tří měsíců od ukončení školní docházky, osvobození od daně z příjmů. V době, kdy ODS přiškrcená ekonomika jim jen těžko nějaké zakázky poskytne, je to úsměvné. Z nulového příjmu se totiž jen těžko platí daň. Dále chce ODS odpustit daň z převodu nemovitosti při pořízení nemovitosti člověkem do 30 let v hodnotě nepřesahující 3 miliony korun. Občanští demokraté si zřejmě představují, že mladí mají tolik peněz, jako funkcionáři jejich strany. Při splácení této částky po dobu dvaceti let by totiž museli zaplatit bankovnímu ústavu kolem 20 tis. Kč každý měsíc. Když to zkombinujeme s dalšími recepty ODS, jako byly půjčky na školné, omezení slev pro studenty nebo odvody do soukromého pilíře penzijního systému a poplatky všech druhů, asi si uděláte obrázek, kolik by museli mladí lidé měsíčně (stabilně!) vydělávat.

Takovou léčbu? Děkuji, nemám na placení nadstandardů, které se chystá mladým poskytnout ODS.

0
Vytisknout
14102

Diskuse

Obsah vydání | 16. 9. 2013