Obama přivítal dohodu o syrských chemických zbraních, nevyloučil ale vojenský zásah

15. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Americký prezident Barack Obama přivítal dohodu mezi USA a Ruskem, v jejímž rámci mají být zničeny všechny syrské chemické zbraně. Naznačil ale, že je stále připraven zahájit vojenské údery proti Sýrii, pokud by plán na likvidaci syrských chemických zbraní selhal.

Podle dohody uzavřené v Ženevě po třech dnech rozhovorů musí Sýrie poskytnout do týdne úplný seznam svých chemických zbraní a do listopadu vpustit do země zbrojní inspektory. Arzenál syrských chemických zbraní musí být zničen do poloviny příštího roku.

"Tento rámec poskytuje příležitost pro likvidaci syrských chemických zbraní transparentním, rychlým a verifikovatelným způsobem. To by mohlo ukončit hrozbu, kterou tyto zbraně zosobňují nejen pro syrský lid, ale pro celý region i svět," řekl americký prezident. "Mezinárodní společenství očekává, že Asadův režim splní své veřejně učiněné závazky."

Dohoda tedy potvrzuje, že k americkým vojenským úderům proti Sýrii v krátkodobé perspektivě nedojde, přestože před ještě šesti dny Washington dával najevo, že k vojenským útokům proti Sýrii dojde každou chvíli. Bílý dům minulý týden také oznámil, že odložil pokus získat schválení pro vojenské údery proti Sýrii v americkém Kongresu.

Avšak Obama, který během posledních čtrnácti dnů opakovaně měnil svůj postoj vůči Sýrii, v sobotu zopakoval, že k vojenským akcím proti Sýrii může stále ještě dojít, pokud Asadova vláda nyní uzavřenou dohodu nesplní.

Sýrie v neděli v poledne přivítala uzavření dohody o likvidaci syrských chemických zbraní jako "vítězství". Umožňuje to podle syrského ministra pro smíření Aliho Haidara, jehož cituje tisková kancelář Novosti, "Sýrii vyhnout se válce". "Je to vítězství, jehož Sýrie dosáhla díky našim ruským přátelům."

Izraelský premiér Binyamin Netanyahu opatrně přivítal dohodu o eliminaci syrských chemických zbraní, kterou vyjednaly USA a Rusko. Dodal, že musí být posuzována podle toho, zda zlikviduje celý Assadův arzenál chemických zbraní bez výjimky. Netanyahu hovořil před plánovaným setkáním s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym, který ho v Izraeli bude informovat o výsledcích dohody USA s Ruskem. Dohodu také opatrně přivítala Francie.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE ZDE

0
Vytisknout
6161

Diskuse

Obsah vydání | 16. 9. 2013