Turecko zakázalo přístup na YouTube

28. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Turecká vláda pokračuje v tvrdém útoku proti sociálním sítím. Týden poté, co omezila přístup na Twitter, zakázala nyní Turkům přístup na YouTube. Učinila to několik hodin poté, co na YouTube byla zveřejněna audionahrávka z vysoce utajovaného bezpečnostního jednání vlády.

Podle tureckých médií rozhodl o zákazu přístupu na YouTube Turecký úřad pro komunikace jako "preventivní administrativní opatření". Letos v únoru schválilo Turecko silně kritizovaný nový zákon o internetu, který umožnuje regulačnímu úřadu zakazovat přístup na určité servery bez soudního příkazu. Turecko zakázalo přístup na YouTube už r. 2007, ale zákaz o tři roky později zrušilo.

Uživatelé sociálních sítí v Turecku mají k nim přístup pouze prostřednictvím VPN, které umožňují anonymní připojení na web, anebo změnou nastavení své domény (DNS).

YouTube byla v Turecku zablokována poté, co tamější účet anonymního uživatele zveřejnil tajnou audionahrávku tajného rozhovoru mezi šéfem turecké rozvědky Hakanem Fidanem, ministrem zahraničí Ahmetem Daavutugluem, náměstkem ministra zahraničí Feridunem Sinirliogluem a náměstkem šéfa generálního štábu Yasarem Gürelem. Jednali o možném vojenském zásahu v Sýrii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9243

Diskuse

Obsah vydání | 28. 3. 2014