Německo, Francie a Polsko prosazují nový přístup EU k východním sousedům

2. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Ministři zahraničí Německa, Francie a Polska tvrdí, že východní sousedé EU by si neměli vybírat mezi Moskvou a Bruselem. Reagují tak na krizi na Ukrajině.

Ministři Steinmeier, Fabius a Sikorski na jednání tzv. Výmarského trojúhelníku dohodli, že možnosti spolupráce na straně zemí ležících východně od Unie by měly být napříště pružnější. Tyto země si nebudou muset jednoznačně vybrat, zda chtějí blíže spolupracovat s EU, nebo s Ruskem.

"Zřejmě jsme podcenili, jak bude Rusko na takové nabídky reagovat", prohlásil Steinmeier v komentáři k ukrajinským událostem.

Ministři také vyzvali EU, aby využila "všech nástrojů, jež má k dispozici" v vyřešení ukrajinské krize, což podle nic bude vyžadovat ze strany Západu koordinovanou akci.

Kromě toho ministři požadují "novou dynamiku Evropské politiky sousedství", programu, který usiluje o zlepšení vztahů se zeměmi ležícími na východ a jih od ekonomického bloku. Program existuje deset let a zahrnuje například Egypt, Maroko, Ukrajinu a Gruzii, a je zamýšlen jako prostředek zajištění stability a bezpečnosti na vnějších hranicích EU. Od letoška do roku 2020 na něj bude použito 15,4 miliard eur.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10833

Diskuse

Obsah vydání | 4. 4. 2014