Britská vláda navzdory protestům tvrdě deportovala dívku připravující se na maturitu

2. 4. 2014

čas čtení 3 minuty


Teenager Yashika Bageraati byla tvrdě deportována rozhodnutím britských soudů a nečinností britské vlády na Mauricius, kde nemá žádné příbuzné. Rozhodnutím britské vlády byla devatenáctiletá dívka před maturitou oddělena od svých rodičů a od svých sourozenců v Británii a ve středu v 21 hodin večer byla za doprovodu dvou strážců naložena do letadla směřujícího na Mauricius.

Její stoupenci konstatovali, že jsou rozhodnutím "rozhořčeni". Yashika byla deportována pouhý den poté, co jeden poslanec intervenoval v její věci a žádal, aby jí aspoň bylo dovoleno udělat v červnu v Británii maturitu. Navzdory protestům a pláči Yashičiny matky neprojevil konzervativní britský ministr pro imigrační otázky James Brokenshire žádné slitování a trval na tom, aby devatenáctiletá dívka byla z Británie deportována.

Předseda parlamentního výboru pro otázky vnitra, labouristický poslanec Keith Vaz se písemně obrátil na konzervativní ministryni vnitra Theresu Mayovou a bezvýsledně si jí stěžoval, že způsob, jímž britské ministerstvo vnitra s Yashikou zachází, že "zbytečně krutý". Požadoval, aby Mayová učinila "jednoduchý a nekontroverzní akt milosti" a dovolila Yashice, aby v Británii zůstala až do června, kdy má dělat maturitu. Apel byl bezvýsledný.

Yashičina učitelka Sarah Hamiltonová řekla v Channel Four News: "Jsme rozhořčeni, že k tomuto došlo poté, co Yashičina matka a ředitelka její školy vystoupili před parlamentním výborem pro otázky vnitra." Dodala, že britské ministerstvo vnitra si v letadle na Mauritius koupilo několik řad sedadel. Dodala, že Yashiku eskortovalo pět bezpečnostních stráží, kteří "jí nařídili, aby nekřičela a aby nás neposlouchala, když nás volá".

Dodala "Yashika je emocionáně vyčerpaná a nedokáže bojovat dál."

Hamiltonová, zástupkyně ředitele v Yashičině škole a třídní učitelka šestého ročníku Oasis Academy Hadley v severním Londýně dodala: "Jsme velmi rozhořčeni, že si ministerstvo vnitra a vláda myslí, že tohle chování je v pořádku." Právníci zastupující Yashiku se obrátili na soud, aby jí dovolil zůstat v Británii, než udělá maturitu, ale soud to odmítl.

Poslanec Julian Huppert konstatoval, že je "perverzní vydávat velké množství peněz na to, aby se s někým mohlo zacházet špatně". Ministr Brokenshire však tvrdil, že případ Yashiky není dostatečně "výjimečný", aby si zasloužil zásah vlády.

Huppert se vyjádřil: "Já a další poslanci jsme apelovali na ministryni vnitra, aby v Yashičině případě použila zdravý rozum. Nic nezískáme tím, že opakovaně budeme věznit inteligentní mladou ženy v Yarl's Wood, zejména, když se blíží její zkoušky. Zjevně neexistuje žádné riziko, že by Yashika uprchla, a tak není důvodu ji věznit."

Dodal, že rozhodnutí deportovat Yashiku před maturitou ohrožuje její vzdělání a "její touhu po lepším životě".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9513

Diskuse

Obsah vydání | 4. 4. 2014