Naftové království očima pragmatiků

2. 4. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Prezident Barack Obama na konci března navštívil dlouhodobého a klíčového spojence USA Saúdskou Arábii. Na pořadu dne nebylo, jak se ostatně dalo očekávat, Obamovo kárání jeho protějšku -- krále Abdulláha -- kvůli otřesnému stavu lidských práv v Saúdské Arábii. Americký prezident navštívil naftové království, protože hodlá napravit pošramocené diplomatické vztahy mezi Washingtonem a Rijádem, jež vržou už několik měsíců, což se samozřejmě týká i ekonomických vztahů mezi oběma zeměmi.

Prohlášení Bílého domu po dvou hodinách rozhovoru prezidenta Obamy, jejž doprovázel šéf americké diplomacie John Kerry, s králem Abdulláhem informuje o tom, že pro Američany je v zájmu udržovat "pevné vztahy s největším exportérem ropy na světě" ZDE. Saúdové jsou však rozladěni kvůli neochotě americké vlády zaútočit na Sýrii, kde Rijád podporuje islámské bojovníky včetně hard-core džihádistů proti syrské vládě. Král Abdulláh též podrobil kritice diplomatická jednání mezi USA a Íránem, který v očích saúdskoarabských neofeudálů společně s Asadovým režimem v Damašku představuje zásadní překážku ve sféře jejich vlivu: Rijád touží destrukcí Asadova režimu dostat na kolena i jeho šíitského spojence Írán, a zajistit si tak dominanci v regionu.

Zástupce poradce pro národní bezpečnost Spojených států Ben Rhodes v průběhu prezidentské návštěvy Saúdské Arábie, která je, co se týče porušování lidských práv a svobod, ve stejném ranku jako Severní Korea ZDE , uvedl, že otázka porušování lidských práv v této zemi přijde na přetřes "později". Co na tom, že lidskoprávní agenda musí ustoupit "posilování vztahů" mezi USA a Saúdskou Arábií; jak prosté. Lidskoprávní aktivisté mají nyní plné ruce práce s děním na Krymu, takže o tomto faktu radši ani muk.

Cituji vyjádření slovenského politologa Eduarda Chmelára k Obamově návštěvě Saúdské Arábie a porušování lidských práv tamtéž: "Pripomínam, že je to tá krajina, v ktorej zalievajú politických oponentov zaživa do asfaltu, praktizujú kameňovanie žien, vykonávajú verejné popravy a kde nemajú ani len formálny parlament. Tá krajina, v ktorej sa americký prezident Obama pred pár dňami objímal s týmto krvavým diktátorom, nazval ho svojím priateľom a na kritiku odpovedal, že "bezpečnosť má prednosť pred ľudskými právami"."

V roce 2010 organizace WikiLeaks zveřejnila tajné americké diplomatické depeše, jež identifikovaly Saúdskou Arábii jako největší světový zdroj financí pro růst a šíření buněk militantních islamistů (sunnitů) napojených na al-Kájdu v Sýrii, Iráku, Afghánistánu a dalších zemích ZDE . Blízkovýchodní korespondent listu Independent Patrick Cockburn, jenž roky monitoruje aktivity džihádistů v této horké oblasti, říká, že vojenská spolupráce mezi Washingtonem a Rijádem nicméně přímo kvete: Bílý dům zásobuje Saúdy vojenskou technikou a zbraněmi, jako jsou bojové letouny, helikoptéry atd. za závratných 86 miliard dolarů. Cockburn má za to, že spolupráce těchto dvou států od zahájení války proti terorismu v roce 2001, počítaje v to mučení a věznění osob podezřelých z terorismu, naopak generovala ještě víc fanatických islamistů, potažmo zvýšila islamistickou hrozbu a nenávist vůči západnímu světu.

Saúdskoarabská věrchuška přibližně v době, kdy velkoryse hostila nevyššího představitele západní civilizace, přijala sérii zákonů, podle nichž budou ateisté považováni za teroristy ZDE, jak upozorňuje Human Rights Watch. "Ateismem" je v naftovém království míněn "veškerý politický disent a protest", stojí psáno v dalším textu publikovaném v listu Independent. Ti, kdo tato nová nařízení poruší, mohou být potrestáni odnětím svobody v trvání tří až dvaceti let.

Stranou zájmu nejen Saúdů a Američanů zůstává i 3. výročí saúdskoarabské invaze do Bahrajnu při protestech v rámci arabského jara, při níž Rijádu asistovaly Spojené arabské emiráty ZDE. Tato země, kde se nachází obří americká námořní základna a kde je umístěno 7000 amerických vojáků a příslušníků vojenského personálu, je za cenu 122 bahrajnských životů nadále okupována cizími vojsky a policejními silami; jakýkoliv demokratický impuls je zadupán do země ZDE.

Saúdská Arábie už několik let zvažuje anexi Bahrajnu, či nejméně vytvoření jakési unie s Bahrajnem. O ideji "Saúdsko-bahrajnské unie" se diskutovalo dokonce během prosincového summitu Rady spolupráce arabských států v Zálivu (GCC), jíž dominuje právě Saúdská Arábie. Zatímco prezident Obama tvrdě kritizuje ruskou anexi Krymu, měl by nejdříve vyplísnit své nejbližší spojence za jejich nepřijatelné aktivity, ale to by bylo na dlouho. Takhle vypadá jen jako pokrytec.

0
Vytisknout
12568

Diskuse

Obsah vydání | 4. 4. 2014