Skotské referendum jako nová bitva o Halidon Hill?

18. 8. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Bitva na Halidon Hillu proběhla 19. července 1333 mezi třicetitisícovou armádou anglického krále Edwarda III. a dvojnásobně početnými skotskými silami pod vedením sira Archibalda Douglase. Cílem Skotů bylo pomoci obleženému městu Berwick-upon-Tweed. Odešli poraženi. Osudovou bitvu dnes připomíná skromný pomníček a na jižním svahu Halidon Hillu prasečák.

Edward oblehl Berwick právě s úmyslem vyvolat bitvu na místě, které si sám vybral, a Douglas po obdržení ultimáta z města, které hrozilo, že kapituluje, začal na Edwardově plánu spolupracovat. Skotové útočili pěšky, včetně obrněných jezdců zanechavších koně pod nedalekou výšinou, přes močál a do kopce, zatímco je z křídel ostřelovali Angličané z dlouhých luků. Docílit porážky Angličanů ani přísunu posil do města se Skotům nepodařilo. Během bitvy a při následném pronásledování jich zahynuly až dvě třetiny. Angličané měli jen několik desítek padlých. Vyzkoušeli si na skotských šiltronech taktiku, kterou poté ve Francii aplikovali v bitvě u Agincourtu a dalších střetnutích Stoleté války.

Douglas, který v bitvě padl, převelice ochotně spolupracoval na Edwardově plánu. Edward věděl, kdy a kde Skotové zaútočí, a dokonale se připravil. Jeho protivník by mohl vyhrát jedině tenkrát, kdyby nějakým způsobem napadl Edwardův plán. Ani se o to nepokusil.

18. září 2014 budou Skotové hlasovat v referendu o nezávislosti na Británii. Termín jim vybrala vláda ve Westminsteru, která ví, že čím později se bude o otázce rozhodovat, tím větší je šance, že se Skotsko osamostatní. Lídr skotských nacionalistů Alex Salmond na to přistoupil. Jeho výkony ve veřejných debatách předcházejících referendu navíc upomínají na přímočarou zarputilost sira Archibalda Douglase. Hlasování bude pravděpodobně velice těsné.

Dnešní Skotsko dávno není zemí chudých zemědělců a pastevců pojídajících denně oat poridge. V sofistikovanosti si s Angličany v ničem nezadá. Není žádný důvod, aby se Salmond vydal ve stopách sira Archibalda Douglase.

Doufejme, že mu to včas dojde a ještě než se rozhodne, nalezne ten správný způsob, jak nakonec účinně napadnout Cameronův plán.

0
Vytisknout
8010

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2014