Mezinárodní trestní soud v Haagu čelí západnímu tlaku nezkoumat válečné zločiny v Gaze

19. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

Mezinárodní trestní soud v Haagu se systematicky vyhýbá zahájení vyšetřování možných válečných zločinů v Gaze v důsledku nátlaku Spojených států a dalších západních zemí, varují bývalí pracovníci soudu a právníci.

V minulých dnech se stalo potenciální vyšetřování zločinů izraelské armády i organizace Hamas v Gaze složitým politickým bojištěm a hlavním tématem vyjednávání na rozhovorech o příměří, které se konají v Káhiře. Avšak otázka, zda by Mezinárodní trestní soud v Haagu měl zahájit vyšetřování, rozdělila samotný soud v Haagu.

Vyšetřování, které by zahájil soud v Haaagu, by mělo dalekosáhlé dopady. Nezkoumalo by pouze údajné válečné zločiny, které spáchala izraelská armáda, Hamas a další islámští extremisté během nedávných bojů v Gaze, při nichž zahynulo kolem 2000 osob, včetně žen a dětí. Zabývalo by se také otázkou budování izraelských osad na palestinském území, za něž by nesla odpovědnost izraelská vláda.

Zakládající charta Mezinárodního trestního soudu, takzvaný Římský statut z roku 1998, charakterizuje jako válečný zločin "přesun, přímý nebo nepřímý, části vlastního civilního obyvatelstva okupační mocí na území, které okupuje".

Jde také o budoucnost samotného Mezinárodního trestního soudu, což je experiment v oblasti mezinárodní spravedlnosti. Soud je v nestabilní situaci, protože ho nepodporuje žádná ze supervelmocí. Rusko, Čína a Indie ho odmítají respektovaat. Spojené státy a Izrael smlouvu podepsaly r. 2000, ale později podpis zrušily.

Někteří mezinárodní právníci argumentují, že tím, že se Mezinárodní trestní dvůr vyhýbá vyšetřování, nedodržuje ideály vyjádřené v Římském statutu, že "nejvážnější zločiny, znepokojující mezinárodní společenství jako celek, nesmějí zůstat nepotrestány."

John Dugard, profesor mezinárodního práva na univerzitě v Leidenu v Holandsku a dlouhodobý kritik porušování lidských práv Izraelem, konstatoval: "Myslím, že by prokurátorka mohla lehce vykonávat svou jurisdikci. Zákon je volba. Existují navzájem konfliktní právní argumenty, ale měla by se řídit preambulí stanov Mezinárodního trestního soudu, která praví, že účelem soudu je zabránit beztrestnosti."

Ve výměně dopisů z posledních několika dní argumentují právníci zastupující Palestince, že prokurátorka soudu, Fatu Bensouda, má veškeré právní pravomoci pro zahájení vyšetřování na základě palestinské žádosti z roku 2009. Avšak Bensouda požaduje novou palestinskou deklaraci, což by vyžadovalo nový, nedosažitelný konsensus mezi politickými frakcemi, jako je Hamas, který by čelil vyšetřování stejně jako izraelská vláda. Spojené státy a Izrael vyvíjejí silný nátlak na šéfa Palestinců Mahmuda Abbase, aby neusiloval o vyšetřování u Mezinárodního trestního soudu.

Západní nátlak na Mezinárodní soudní dvůr, aby zločiny v Gaze nezkoumal, vyvolal v úřadu prokurátorky silné spory.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9770

Diskuse

Obsah vydání | 21. 8. 2014