Proč nepodpořit Prague Pride

19. 8. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Ačkoliv se česká veřejnost ráda kasá, že je vůči gayům a lesbám tolerantní, myslím, že skutečnost je poněkud jiná. Byl jsem svědkem takových případů, které by se mírou homofobie spíše hodily do Ruska. Přestože jsem se minulý rok Prague Pride zúčastnil, letos jsem tyto "svátky duhy" bojkotoval z naprosto čitelných důvodů.

Nikoliv, nechovám v sobě homofobní sklony, to by bylo v rozporu s mým náhledem na svět, který straní jakýmkoliv menšinách, jež jsou vystaveny proměnlivé intenzitě útlaku, včetně gayů a leseb, potažmo celé komunity LGBT. Znepokojují mě nacionalistické bojůvky homofobních, či pravděpodobně sebenenávidějících se kryptogayů a individuí, jako jsou katoličtí extrémisté třímající v rukou bibli coby vědecký důkaz o zvrhlosti homosexuality, zavilý antisemita Adam B. Bartoš, jehož politická platforma NE Bruselu nově vytvořila fúzi s Vandasovými "nacionalistickými dělníky" na obranu "svatého Václava" coby domnělého "pilíře" jejich perverzní nesnášenlivosti.

Jako účastník minulého ročníku Prague Pride jsem neshledal vůbec nic pobuřujícího (co může být pobuřující na líbajících se párech téhož pohlaví či vyšňořených transvestitů a translidí na vysokých podpatcích a hávu duhy, nezvykle konstruovaných alegorických vozech a hlasité hudbě), ba naopak se mi celý průvod jevil jako celkem konzervativní happening.

Chápu, i na základě zkušeností v mém okolí, že pro mnoho lidí z LGBT komunity je stále velice obtížné se vyrovnat se svou "jinakostí", především na malých městech a vesnicích, kde se ona malá česká nesnášenlivost snoubí se selským pokrytectvím, jak ukázal tragický případ synovce Ester Janečkové, jemuž homofobní prostředí českého venkova zkrátilo život. Tento případ dle mého nahrubo ukázal, jak je to ve skutečnosti s průzkumy veřejného mínění o vysoké toleranci Čechů vůči "jinakosti". Proto plně chápu, že tito lidé mají aspoň jeden den v roce pro sebe, kdy mohou bez přetvářek a studu vyjádřit svou sexuální orientaci, počítaje v to velkorysou toleranci vůči majoritní společnosti.

Nicméně nemohu tuto akci dál podporovat kvůli tomu, že je zaštítěna izraelskou a americkou ambasádou, tedy politickými institucemi, jež sledují vlastní mocenskou agendu. Jestliže je stát Izrael vstřícný vůči LGBT komunitě, je naopak naprosto destruktivní vůči jiným minoritám, například desítkám tisícům beduínů, jež chce násilím vysídlit z jejich domovů, také postoj izraelských úřadů vůči africkým imigrantům je skandální, a to nemluvíme o okupovaných Palestincích; jejich masových vraždách a kontinuální ničení jejich domoviny. Díky Prague Pride vzniká dojem, a přítomnost izraelských vlajek alespoň na minulém Pridu byla nevýmluvná, že Izrael je tolerantním státem v barvách duhy. To je ale tragický omyl. Je třeba, alespoň podle mého mínění, v rámci kampaně BDS, veškeré aktivity, jež zaštiťuje tento stát prostřednictvím politických institucí bojkotovat.

Také "partnerství" Pridu s nadnárodními společnosti, příkladně s IBM, se příliš nesnoubí s proklamovanou tolerancí, vezmeme-li do úvahy, že IBM dokonce umožňovala nacistům hladký průběh holocaustu, včetně masových vražd gayů a leseb (!) A právě kvůli těmto skutečnostem nehodlám podporovat akci, jejíž vytčené cíle a postoje se se zájmy jejich partnerů naprosto míjejí.

0
Vytisknout
17987

Diskuse

Obsah vydání | 21. 8. 2014