Rusko a Írán se nedohodly ohledně odkupu íránské ropy

12. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

A pokusy Moskvy vykoupit třeba jen část íránské ropy byly vyvolány přáním alespoň částečně zabránit přísunu íránské ropy do Evropy.

Během teheránských rozhovorů se Rusko a Írán nedokázaly dohodnout ve věci zvýšení spolupráce a vzájemných investic v různých odvětvích. Celkový objem spolupráce, jak píše TASS, může dosáhnout 8 miliard dolarů. Ale ve věci hlavního tématu se Rusku nepodařilo najít s Íránem společnou řeč.

Nehledě na optimistická oznámení Írán nesouhlasí s prodejem své ropy Rusku. Po jednání ruský ministr energetiky Novak prohlásil, že se jednalo nikoliv o prodeji íránské ropy, ale o účasti ruských obchodníků v prodeji ropy. Avšak je vidět, že ani v tomto bodě dohody dosaženo nebylo.

Íránský prezident Rúhání pobývá v Tádžikistánu, kde dnes začíná summit Šanghajské organizace pro spolupráci (ŠOS). Rusko velmi stojí o to proměnit ŠOS ve svéráznou protizápadní koalici a začlenit do ní Írán.

Ruský ministr zahraničí Lavrov včera prohlásil, že po letošním přechodu předsednictví ŠOS na Rusko dojde k rozšíření organizace. Jak píší experti, hlavními uchazeči o členství jsou Írán a Pákistán.

Nicméně vstup Íránu do ŠOS a dobré vztahy s Ruskem ještě neznamenají, že se tyto státy stanou spojenci. Jak poznamenává ruský expert Konstantin Simonov, Rusko a Írán jsou především soupeři v oblasti dodávek ropy. A pokusy Moskvy vykoupit třeba jen část íránské ropy byly vyvolány přáním alespoň částečně zabránit přísunu íránské ropy do Evropy.

To se nezdařilo a íránská ropa si přesto bude nacházet cesty do Evropy. Takových cest je několik a jednu z nich představuje tranzit přes Arménii a Gruzii. "Dovolí" Rusko Íránu využít této cesty?

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
9181

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2014