Salmond: Britské ministerstvo financí "porušilo zákon"

14. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Britské ministerstvo financí prozradilo BBC emailem informaci o nouzovém plánu Royal Bank of Scotland přesunout svůj registrovaný úřad z nezávislého Skotska do Anglie ještě předtím, než se banka sama rozhodla tento plán zveřejnit.

Londýnské mínisterstvo financí poslalo ve středu ve 22.16 email společnosti BBC, jímž prozradilo, že banka Royal Bank of Scotland plánuje přesunout v případě vyhlášení skotské nezávislosti svůj registrovaný úřad ze Skotska do Anglie, a to v době, kdy správní rada RBS ještě zasedala a teprve se rozhodovala, zda ve čtvrtek o této skutečnosti informovat své akcionáře.

Skotský premiér Alex Salmond konstatoval, že jde o "neuvěřitelné a politicky explozivní odhalení" a požadoval plné zveřejnění těchto skutečností." "Zdá se, že ministerstvo financí prozradilo citlivé informace ohledně RBS 45 minute před tím, než se sama správní rada banky rozhodla zveřejnit toto rozhodnutí," uvedl Salmond. "Jasně tím porušili předpisy."

V Británii je trestným činem zveřejnit předčasně informace, které mohou ovlivnit poměry na burze. Novináři nesmějí zveřejnit takové informace dříve, než je vydáno oficiální podnikatelské prohlášení, v tomto případě bylo vydáno ve čtvrtek ráno.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6509

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2014