Výraz "Islámský stát" je urážkou naší víry, stěžují si přední britští muslimové

13. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Muslimští duchovní v Británii apelovali na premiéra Davida Camerona a na další politiky, aby nepoužívali výraz "Islámský stát", který "poskytuje důvěryhodnost teroristické organizaci".

Britský premiér a sdělovací prostředky musejí přestat legitimizovat teroristickou skupinu, která ničí Sýrii a Irák tím, že ji charakterizují jako "Islámský stát", konstatovala koalice duchovních a organizací, kteří zastupují britské muslimy. Užívání tohoto výrazu dává sunnitským extremistům důvěryhodnost a pošpiňuje to islámskou víru.

Signatáři dopisu Davidu Cameronovi, včetně Sughry Ahmeda, předsedy Islámské společnosti Británie, přiznávají, že britští muslimové musejí dělat víc, aby přesvědčili své mladé muže, aby se nenechávali zmanipulovat k účasti na "nenávisti a jedu" této organizace. "Budeme využívat každé příležitosti a dále říkat jasně a nahlas 'ne naším jménem'a 'ne pro naši víru'," píší.

Premiér Cameron by také neměl používat výrazu "Islámská stát". Autoři dopisu píší: "Nemyslíme si, že tato teroristická skupina by měla být legitimizována tím, že se stylizuje v Islámský stát. Není ani islámská, ani to není stát. Tato organizace není nijak uznávána věrnými muslimy, ani mezinárodní komunitou národů. Zjevně nikdy nepřijme povinnosti, jaké má každý legitimní stát, včetně odpovědnosti chránit občany a hájit lidská práva. Takže jsme přesvědčeni, že média, občanská společnost a vlády by měly odmítat legitimizaci těchto absurdních fantazií o chalífátu přijímáním či šířením jeho jména.

Navrhujeme, že přesným a férovým alternativním jménem pro tuto organizaci a její agendu je "Neislámský stát", a tak ji také budeme nazývat."

Minulý měsíc vydalo šest islámských učenců fatwu, která označila Brity, spolupracující s buňkami Islámského státu (Isis) jako "kacíře" a zakázala všem muslimům, aby se přidávali k "utlačitelské a tyranské" organizaci v Iráku a v Sýrii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7740

Diskuse

Obsah vydání | 16. 9. 2014