Londýnský primátor odmítá platit své americké daně

20. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Londýnský primátor Boris Johnson, který se narodil v USA, a má tedy nejen britské, ale i americké občanství, odmítá uhradit americkému daňovému úřadu daň z tržního zvýšení ceny své britské nemovitosti (capital gains tax).

Podle amerických zákonů musejí američtí občané platit v USA daně, bez ohledu na to, kde mají trvalý pobyt. Johnson argumentuje, že v USA nežije od doby, kdy mu bylo pět let, a nevidí důvodu, proč by tam měl platit daně. Jako americký občan by měl Johnson v USA platit i daně z příjmu. Jako londýnský primátor vydělává 144 000 liber ročně a za pravidelný sloupek v deníku Daily Telegraph dostává honorář 250 000 liber ročně. Celkem tedy je jeho osobní příjem 394 000 liber ročně, tedy 1 149 000 Kč měsíčně.

Jako londýnský primátor Johnson také neustále vymáhá placení daní od amerického velvyslanectví v Londýně. Za vjezd do centra Londýna automobilem během běžného pracovního dne se v současnosti platí poplatek 10 liber za den (cca 350 Kč) takzvané "congestion charge", tedy poplatku proti automobilovým zácpám.

Americké velvyslanectví tento poplatek odmítá platit a podle Johnsona už městu Londýnu dluží 7 milionů liber. Americké velvyslanectví tvrdí, že poplatek za vjezd do Londýna je prý "daň" a diplomaté v cizích zemích místní daně platit nemusejí. Během návštěva Baracka Obamy v v Londýně se ho chtěl Johnson veřejně zeptat, proč americké velvyslanectví neplatí poplatky za vjezd do města, avšak americký velvyslanec mu v tom zabránil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9079

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2014