Euroskeptická strana UKIP zvítězila už v druhých doplňovacích volbách

21. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Ve čtvrtek získala extremistická euroskeptická strana UKIP v Británii už v druhých doplňovacích volbách, které se konaly ve volebním okrsku Rochester and Strood, druhé poslanecké křeslo v Dolní sněmovně. Bývalý konzervativní poslanec Mark Reckless, který přešel ke straně UKIP, a proto se konaly znovu volby, zvítězil nad konzervativním kandidátem počtem 2920 hlasů. Celkem získal 16 867 hlasů, tedy 42,1 procent.

Jeho vítězství nebylo tak výrazné, jak někteří předpokládali, přesto však zjevně vyvolá paniku v Konzervativní straně a donutí ji k výrazněji extremistické, euroskeptické a protiimigrantské politice.

Politická scéna ve Velké Británii se výrazně mění. V důsledku občanské deziluze ztrácejí podporu tradiční strany, konzervativci, labouristé a liberální demokraté. V Anglii se deziluze, jak se zdá, projevuje výraznou podporou ultrapravicové strany UKIP, kdežto ve Skotsku se projevuje silnou podporou středolevicových skotských nacionalistů.

V nedávných průzkumech veřejného mínění vyšlo najevo, že britská Labouristická strana, která pro své případné volební vítězství ve všeobecných volbách v Británi v květnu 2015 potřebuje Skotsko, ve Skotsku nezíská skoro vůbec žádné poslance. Ti budou zřejmě nahrazeni skotskými nacionalisty.

V příštím parlamentu po květnových všeobecných volbách by tak mohli být jazýčkem na váze právě skotští nacionalisté a ultrapravicoví euroskeptici ze strany UKIP. Mají přesně opačnou politiku. Zatímco UKIP chce, aby Británie odešla z Evropské unie, skotští nacionalisté to budou chtít blokovat, případně odejít z Británie a zůstat v EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6192

Diskuse

Obsah vydání | 24. 11. 2014