Britská tajná služba "zabránila médiím informovat o pedofilii ve vysokých politických kruzích"

22. 11. 2014

čas čtení 3 minuty

Britské tajné služby jsou terčem kritiky ohledně utajení skupiny pedofilů ve vysokých britských vládních kruzích začátkem šedesátých let. Tajné služby tehdy údajně uvalily cenzuru na britské média, jimž bylo zabráněno informovat o výskytu pedofilie ve vysokých britských politických kruzích, avšak dokumentace o vydání tehdejších cenzurních příkazech byla skartována.

Dva vysocí pracovníci médií svědčili pro týdeník Observer, že jejich média obdržela tzv. D-notices, cenzurní příkazy, zakazující publikovat informace, které by mohly poškodit bezpečnost státu. Tyto cenzurní příkazy byly na jejich média uvaleny, když chtěla zveřejnit obvinění, že vlivná skupina mužů, příslušníků britského vysokého establishmentu, v roce 1984 sexuálně zneužívala děti. Jeden mediální činitel svědčil, že ho v jeho kanceláři navštívilo 15 uniformovaných i neuniformovaných policistů v souvislosti se složkou dokumentace o pedofilech ve vysokých britských vládních kruzích, kterou mu předala bývalá labouristická ministryně Barbara Castleová.

Jiný vysoký pracovník médií svědčil o tom, že na jeho médium byl uvalen cenzurní příkaz, když jeho reportér chtěl publikovat článek o policejním vyšetřování toho, co se přihodilo v penzionu Elm Guest House v jihozápadním Londýně, kde se sexuálně na dětech ukájela skupina vysoce postavených britských pedofilů a zřejmě tam i jedno dítě usmrtila. Nyní se ukázalo, že tyto skutečnosti nelze prošetřit, protože tato dokumentace byla zničena, stejně jako cenzurní příkazy.

Britská konzervativní ministryně vnitra Theresa Mayová uvedla tento měsíc v Dolní sněmovně, že oficiální vládní investigace toho, zda britské ministerstvo vnitra v osmdesátých letech utajilo pedofilní skandál v britských vládních kruzích, dospěla k názoru, že "se to nedá prokázat". Investigaci prováděl Peter Wanless, ředitel britské Celostátní organizace pro ochranu dětí před krutostí na základě zjištění, že 114 souborů dokumentace britského ministerstva vnitra týkající se pedofilních trestných činů "se ztratilo".

Tuto sobotu večer konstatoval labouristický poslanec za Rochdale Simon Danczuk, jehož kniha Smile for the Camera odhalila pedofilní skandál nyní už zemřelého poslance liberální strany Cyrila Smithe uvedl, že je nesmírně znepokojující, že cenzurní příkazy D-notice pro média také zmizely z archívů. Vydávání cenzurních příkazů v zájmu bezpečnosti státu je v Británii používané velmi málo. V roce 2009 jich bylo vydáno jen 5 a v roce 2010 jen 10.

Dva novináři, Don Hale, bývalý šéfredaktor lokálního listu Bury Messenger, a Hilton Tims, editor Surrey Comet v letech 1980 - 1988 oba svědčí o tom, že jim kolem roku 1984 byl vydán cenzurní příkaz D-notice. Tims svědčí o tom, že se cenzurní příkaz týkal pokusu zveřejnit informace o pedofilních hrátkách v penzionu Elm Guest House, jichž se účastnil poslanec Cyril Smith.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8090

Diskuse

Obsah vydání | 25. 11. 2014