Saúdská Arábie hledá na inzerát osm nových katů

19. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Počet poprav stětím se radikálně zvyšuje: Letos už bylo popraveno 84 osob.

Zaměstnání kata je klasifikováno jako místo "náboženského činitele" v nižší části platového žebříčku saúdské státní služby

Saúdská Arábie hledá na inzerát osm nových katů, kteří budou provádět zvýšený počet veřejných poprav stětím. Uchazeči nemusejí mít žádnou zvláštní kvalifikaci, avšak budou také provádět usekávání končetin jako tresty za menší trestné činy, praví se na serveru státní služby Saúdské Arábie.

Saúdská Arábie patří mezi pět zemí světa, kde se popravuje nejvíce. V roce 2014 byla na třetím místě, za Čínou a Íránem a před Irákem a Spojenými státy, podle údajů Amnesty International.

Tuto neděli byl v Saúdské Arábii popraven už 85. odsouzenec, jehož popravu oficiálně zaznamenala Saúdská tisková kancelář. Za celý rok 2014 bylo v Saúdské Arábii podle Human Rights Watch popraveno 88 osob, podle Amnesty International 90.

Žadatelé o práci kata v Saúdské Arábii mají vyplnit formulář, který si stáhnou ze státního saúdskoarabského serveru v pdf. Formulář informuje, že zaměstnání kata patří do kategorie "náboženských činitelů" a je platově hodnoceno v nižší části tabulek saúdské státní služby.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8863

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2015