Skandál v americké prezidentské kampani:

Soud nařídil ministerstvu zahraničí zveřejnit emaily Hillary Clintonové

20. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Federální soudce včera nařídil ministerstvu zahraničí vypracovat plán zveřejnění emailů Hillary Clintonové z doby, kdy byla ministryní, v rámci skandálu, který v posledních měsících ohrožuje její prezidentskou kandidaturu.

Soudce Rudolph Contreras nařídil vypracovat do příštího týdne harmonogram zveřejnění 55 000 stran emailů, informoval právník Jeffrey Light zapojený do kauzy. Soud tak odmítl pondělní vyjádření ministerstva, že bude potřebovat čas nejméně do ledna.

Republikáni žádají zveřejnění emailů co nejdříve. Jedná se o korespondenci z let 2009 - 2013, kdy se USA snažily restartovat vztahy s Ruskem a rozvinout strategii ve věci války v Sýrii.

Soudce také nařídil ministerstvu předložit v nejbližších dnech rozvrh zveřejnění 300 emailů Clintonové spojených s operací v Benghází, kde při útoku v roce 2012 zemřeli čtyři Američané včetně velvyslance.

Clintonová je přední kandidátkou Demokratické strany v prezidentských volbách napřesrok. Požádala ministerstvo, aby emaily zveřejnilo co nejdříve.

Kandidátka se stala terčem kritiky za porušení bezpečnostních předpisů, když se zjistilo, že používala osobní emailový server místo vládního účtu, při odesílání zpráv spojených s výkonem funkce.

Přístup k emailům exministryně kritikům poskytne řadu šancí k útoku na kandidátku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7336

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2015