Před čím Syřané utíkají a kde končí:

OSN: 35 000 lidí prchá z Aleppa

20. 10. 2015

čas čtení 3 minuty

Moderátor: V posledních několika minutách uvedly Spojené národy, že ze syrského města Aleppo právě uprchlo 35 000 lidí. Donutily je k tomu ostré boje. Téměř tři týdny ruského leteckého bombardování je doprovázeno ofenzívou armády syrského prezidenta Bašara Asada. Humanitární pracovníci konstatují, že se obávají o rodiny, které jsou nuceny trávit noci venku.

A tisíce uprchlíků se také octly v zoufalé situaci na evropské straně této krize. Uvízly poté, co Maďarsko o víkendu uzavřelo svou hranici. Tuto reportáž připravil Jonathan Rugman.

Varujeme, že obsahuje znepokojující záběry.



Jonathan Rugman: Město Daratiza je nedaleko města Aleppo v severní Sýrii a je častým terčem ruských náletů. Tento letecký úder byl nafilmován nedlouho po úsvitu dne 7. října. Město probudily dva výbuchy, které donutily civilisty k útěku z trosek svých domovů.

V tomto domě uvízl desetiletý chlapec Talil. Jeho maminka a sestra patřily k pěti lidem, kteří při náletu zahynuli.

Rusko tvrdí, že tyto bomby se zaměřují na takzvané extremisty z Islámského státu. Avška lidé v Daratize svědčí, že Islámský stát tuto oblast opustil už před dvěma lety a je nyní ve vzdálenosti 50 kilometrů.

Syrský muž uprostřed trosek: Tuto zkázu způsobila ruská teroristická letadla. Rusko a jeho spojenec Bašar al Asad. Lidé spali. Kde jsou tady teroristé? Kde je Islámský stát? Přestaňte lidem lhát. Dost bylo lží.

Další množství civilistů prchá před zintenzivňujícím se násilím v Sýrii. Tyto záběry byly natočeny v provincii Hama v prvních týdnech října. Avšak ruské letectvo tvrdí, že za posledních 24 hodin zasáhlo 49 cílů.

Syrští aktivisté v provincii Aleppo uvádějí, že tisíce civilistů prchají před tímto nejnovějším bombardováním.

Na vzbouřeneckou stranu dorazily nové protitankové střely. od zprostředkovatelů v Turecku a v Perském zálivu. Jsou vyrobené v USA a jejich cílem je zastavit ofenzívu syrské armády a její spojence z Hezbollah a z Íránu.

Není divu, že proud uprchlíků, snažících se dostat do Evropy, stále vypadá takto. Tohle byla v pondělí zablácená země nikoho, mezi Srbskem a Chorvatskem. Asi 2000 promočených a zimou se třesoucích lidí uvízlo a čeká na svolení Chorvatska vstoupit do země. Ne všichni tito lidé jsou Syřané, ale mnozí ano. Humanitární pracovníci konstatují, že jsou zcela zahlceni.

A toto je chorvatská hranice se Slovinskem. Zdržení zde částečně způsobili Slovinci, kteří zavedli limity 2500 lidí denně. A Maďarsko uzavřelo svou hranici úplně.

A tak mnoho těchto lidí dnes bude trávit noc venku v tom, co mají na sobě. Pro Syřany je Slovinsko jen další etapou jejich neuvěřitelného exodu z války, která se zhoršuje.

0
Vytisknout
7942

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2015