Ruské nálety v Sýrii: Nejlepší způsob, jak zajistit pokračování války

20. 10. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Další porce videí z produkce ruského ministerstva obrany ZDE zachycuje obvyklé útoky ze středních výšek na cíle deklarované jako náležící "islámskému státu". Už ale bylo prokázáno ZDE, že ruské údaje o lokaci náletů v Sýrii jsou spolehlivé asi stejně, jako údaje o sestřelení letu MH17 - a prezentace téhož videozáznamu v ruských a syrských (asadovských) zdrojích si navíc často navzájem protiřečí.

Moskva nyní sama připouští, že lhala o svých úmyslech v Sýrii a jejím primárním cílem nikdy nebylo zničení "islámského státu" ZDE. Namísto toho jde o zničení všeho kromě Asada a "islámského státu", aby neexistovala žádná přijatelná volba pro případné politické řešení ZDE. Interpretace, kterou předkládá generál Kartapolov, je přesně tak primitivní, jak byste čekali: Každý, kdo se kdy diktátoru Asadovi postavil na odpor, je "extrémista" a o jeho umírněnosti prý nemůže být řeči.

Namísto povídání o tří až čtyřměsíčním nasazení ruské armády v Sýrii se již hovoří nejméně o ročním angažmá. Asadův režim se s pomocí ruských náletů a spojenců z Íránu a Iráku pokouší o ofenzívy nejméně na pěti místech ZDE. Ani jedna z cílových lokalit ovšem není obsazena "islámským státem".

Velká část ruských náletů je stále vedena ze středních výšek neřízenou leteckou municí ZDE. Západních náletů bylo donedávna o řád méně, používala se při nich výhradně pokročilá letecká munice naváděná laserovými či satelitními systémy a (podle arabských spojenců) "zbytečně" přísná procedura s cílem minimalizovat riziko zásahu civilistů - a to vše dohromady vyvolávalo u některých obavy, že zmíněný přístup znamená kontraproduktivní podnik sloužící náborovým cílům islámských radikálů ZDE. Co však říci o desítkách náletů denně vedených ze středních výšek převážně "hloupými" bombami a raketami, jež se od zamýšlených cílů (i kdyby nakrásně šlo o cíle legitimní, což často není pravda) odchylují řádově o stovky metrů - a zákonitě tedy v mnoha případech dopadají právě na hlavy civilního obyvatelstva ZDE? Kdepak asi uskupení Džabhat an-Nusra bere submunici z ruských kazetových bomb, kterou ve velkém používá k výrobě nástražných zařízení nasazovaných proti asadovským silám ZDE? Je opravdu reálné odbýt tvrzení o tisících obětí měsíc trvajících ruských náletů mezi civilisty ZDE jako "západní protiruskou propagandu"?

Čeho asi tak dosáhne nálet na nemocnici v Aleppu ZDE? Čeho snaha zničit obranu Aleppa tvořenou mj. "bezvousými a kouřícími islamisty" ZDE? Čeho má dosáhnout útok na "bezvousé a kouřící islamisty" severně od Homsu ZDE? Že by snad nějakého politického řešení?

Navzdory masivním ruským náletům se nicméně útočné operace proasadovských sil stále příliš nehýbou z místa ZDE.

V posledních měsících postupně narůstal počet opozičních uskupení, jimž jsou dodávány americké protitankové střely TOW ze saúdských zásob ZDE. Každá skupina přitom obdrží omezený počet raket pro konkrétní operaci, jejich použití musí dokumentovat videozáznamem (proto je jich tolik k dispozici ve službě YouTube) a odevzdat použité zbraňové kontejnery. (Katar podobným způsobem dodává čínské PTŘS HJ-8 Red Arrow ZDE, kdežto ruské/sovětské modely Konkurs, Metis-M a Kornet mohou pocházet jak z kořisti, tak z "neoficiálních" dodávek.)

V Sýrii, kde podle některých údajně "neexistuje nic než "islámský stát" a al-Kajda", je jen na seznamu Saúdy podporovaných uskupení celkem 44 jmen různých opozičních jednotek. To ale stěží může překvapit kohokoliv, kdo dění v Sýrii od roku 2011 alespoň letmo sledoval a všímal si neuvěřitelné roztříštěnosti opozice. "Zjednodušení" situace není nic, co by se odehrávalo samovolně na bojišti. Tam dochází k posilování radikálních uskupení, ale nikoliv k nějaké zázračné uniformizaci anarchických opozičníků. Takové "zjednodušení" je výhradně ruskou informační operací.

I kdyby Západ přistoupil na ruský diktát ohledně setrvání Asada u moci, regionální sponzoři syrské opozice to nikdy nepřijmou. A masakry civilistů nyní masivně asistované ruským letectvem spolehlivě zajistí dostatek rozhořčených mladých mužů ochotných vstupovat do opozičních uskupení bojujících proti režimu.

0
Vytisknout
7369

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2015